Hoppa till innehållet

Välkommen till Familjens Jurist

Familjens Jurist och Änke-och pupillkassan har ett nära samarbete där du som kund hos Änke-och pupillkassan kan få hjälp med juridiska frågor till ett förmånligt pris.

Ditt erbjudande

  1. Kostnadsfri Livsbesiktning®.
  2. 20 % rabatt vid möte med jurist.
  3. 20 % rabatt på våra digitala tjänster.
  4. 20 % rabatt på digital bouppteckning på Bouppteckna.se. Använd rabattkod: Änkan20 
  5. 20 % rabatt på förvaring av testamente.

Digitala dokument för alla

Vi vill göra juridiken tillgänglig för alla. Därför sänker vi nu priset på de vanligaste digitala dokumenten i vår onlinetjänst så att du och din familj kan känna er trygga i att juridiken är på plats om något oväntat händer i framtiden.

Vill du ha personlig rådgivning?

Eller ring oss på 0771-77 10 70 om du vill få hjälp med att boka en tid.

Gör det enkelt själv i vår onlinetjänst

En stor del av våra tjänster kan du skriva själv.

Gör en kostnadsfri Livsbesiktning®

Om du inte vet vilket eller vilka juridiska dokument du behöver kan vi tillsammans gå igenom vilken juridisk hjälp du behöver utifrån din situation.

Våra ordinarie priser
Kostnadsfri Livsbesiktning®

Det är en självklarhet att försäkra bilen, båten och huset ifall något skulle hända. Men vissa saker i livet går inte att ersätta med pengar. Som relationerna till människorna du älskar. Vid en Livsbesiktning® får du kostnadsfritt prata med en av våra jurister, på telefon eller på något av våra kontor. Tillsammans går ni igenom din familjesituation, utifrån ett familjejuridiskt perspektiv. Baserat på analysen går juristen igenom vilka juridiska dokument som behövs för just dig och din situation. Det är sedan upp till dig om du vill gå vidare eller inte. Men du får garanterat en bättre överblick över de juridiska konsekvenser som just din livssituation kan leda till.

Testamente

Med ett testamente kan du bestämma vad som ska hända med dina tillgångar när du inte längre finns i livet. Ett tydligt testamente underlättar mycket för dina anhöriga, ökar din och familjens trygghet och minskar risken för framtida tvister.

Din vilja är viktig

Oavsett om du är gift, sambo eller singel är det viktigt att skriva testamente. För sambor eftersom de inte automatiskt ärver varandra. För gifta kan det vara viktigt att trygga tillvaron för partnern om det finns särkullbarn. För alla som har barn, oavsett om du är gift, sambo eller ensamstående, är det viktigt att se till att arvet blir barnens enskilda egendom. Annars kan deras framtida sambo eller make få rätt till arvet vid en eventuell separation eller skilsmässa.

Du kan också välja att ge delar av ditt arv till en organisation eller förening som ligger dig varmt om härtat. 

Framtidsfullmakt

Framtidsfullmakt är ett, personligt alternativ till god man och förvaltare. Du kan själv välja vem eller vilka som ansvarar för dina personliga och ekonomiska intressen om du blir sjuk eller av annan anledning inte längre kan fatta egna beslut. Däremot gäller inte en Framtidsfullmakt beslut kring medicinsk vård eller tandvård.

Varför upprätta en framtidsfullmakt?

1. En trygg framtid

När åldern tagit ut sin rätt eller om en olycka händer, kan det vara för sent. Med en framtidsfullmakt undviker du risken att styras av en slumpmässigt utvald god man och du kan istället själv välja någon du litar på - en vän eller anhörig. 

2. Underlättar för familjen

Innan en god man eller förvaltare har utsetts står ofta anhöriga utan rättsliga möjligheter att hjälpa den som inte längre kan fatta egna beslut. Därför kan framtidsfullmakten innebära en trygghet. Då vet dina anhöriga vem eller vilka som har ansvar för dina personliga och ekonomiska intressen.

3. En extra trygghet

En vanlig fullmakt riskerar att förlora sin giltighet då fullmaktsgivaren har tappat sin förmåga att fatta självständiga beslut, exempelvis vid demens. Därför är det klokt att säkra upp med en framtidsfullmakt som börjar gälla vid denna tidpunkt.

Äktenskapsförord

Som gift delar man allt – livet, bekymmer, saker och pengar. Men vad gör man om det kanske finns ett fritidshus som ska stanna i den enes släkt vad som än händer? Eller om någon av er har byggt upp ett eget företag som ni inte vill dela med er av vid en eventuell separation? Då kan det vara bra att ta hjälp av en jurist för att skriva ett äktenskapsförord.

Allt mitt behöver inte vara ditt

Om man inte har ett äktenskapsförord så delas värdet av all egendom lika vid en skilsmässa eller om någon av er avlider. Detta oavsett vem som köpt egendomen eller sparat ihop pengarna, om egendomen är så kallat giftorättsgods. För att undgå bodelningsreglerna behöver ni skriva ett äktenskapsförord där ni bestämmer vad som ska vara enskild egendom.

Äktenskapsförordet kan också under vissa förutsättningar skrivas omvänt för att göra enskild egendom till giftorättsgods. Enskild egendom kan nämligen vara saker som en av er fått av någon genom testamente eller gåva där det angivits att det ärvda eller skänkta är just enskild egendom.

Kom ihåg att registrera äktenskapsförordet

För att äktenskapsförordet ska bli juridiskt giltigt behöver det undertecknas av båda makarna och registreras hos Skatteverket. Vill ni ändra äktenskapsförordet måste ni skriva ett nytt äktenskapsförord och registrera även detta.

Vi hjälper er med äktenskapsförordet 

Genom att anlita en erfaren jurist kan äktenskapsförordet utformas på bästa sätt för just er situation. Vi tar alltid hänsyn till närliggande frågor rörande exempelvis skatter, hantering av förekommande fastigheter och lån, samt testamente och arv.
Familjens Jurist hjälper er med ett avtal anpassat efter just era tillgångar och behov. 

Samboavtal

Att flytta ihop är spännande, härligt och ofta lite nervöst. Ett stort steg, både i livet och i juridiken. Att börja dela sitt liv med någon du tycker om är underbart, men också knepigt, kompromisser i privatlivet är ju sällan enkelt. Skriver ni ett samboavtal är ni trygga med hur ni delar upp hemmet ifall det visar sig att ni inte klarar av att bo ihop.

Vad är ett samboavtal?

Med ett välformulerat och giltigt samboavtal kan du och din sambo kringgå sambolagens bodelningsregler helt, men också delvis. Ni kan exempelvis välja att reglerna inte ska gälla er bostad men att den övriga samboegendomen ska delas lika enligt sambolagen.

Samboegendom

Som sambor äger var och en av er det ni själva köper. Men vid en eventuell bodelning ingår inventarier och bostad som ni har köpt för att använda tillsammans. Det spelar då ingen roll vem av er som betalat för exempelvis en bostadsrätt, den ingår ändå i bodelningen och värdet av den ska fördelas lika mellan er om det är samboegendom.

Om ni bor ihop är det därför en bra idé att dela på kostnaderna vid större inköp, men också att ni båda skriver under köpehandlingar och kvitton för det som ni båda ska stå som ägare för. Går ni in med olika stora insatser, som vid ett bostadsköp, behöver ni skriva juridiska dokument för att undvika att det blir orättvist vid eventuell separation eller dödsfall.

Familj och barn

Att bilda familj är bland det största man kan göra i livet, men det innebär också ändrade juridiska villkor. Därför är det väldigt viktigt att se över vad det nya livet innebär rent juridiskt så att hela familjen kan känna sig trygg. Vem ärver vem? Vad gäller för bonusfamiljen? Finns det särskild juridik för regnbågsfamiljen? Vad händer om vi skulle dela på oss? Vad jag bo kvar i bostaden om min partner avlider?

Juridiska dokument som är bra att se över är:

  • Samboavtal

  • Äktenskapsförord

  • Testamente

  • Framtidsfullmakt

  • Skuldebrev

  • Samäganderättsavtal

Flytta ihop

Att vara sambo innebär mer än att bo ihop. Som sambor har ni inte samma rättsliga skydd som äkta makar. Sambolagen gäller bara bostad och bohag som ni har skaffat för att använda tillsammans. Ni ärver inte varandra, är inte underhållsskyldiga gentemot varandra och är sällan förmånstagare till varandras livförsäkringar.

Bra att tänka på om ni ska bli sambor:

  • Äganderätt

  • Samboavtal

  • Testamente

  • Försäkringar

Skilsmässa och separation

Att skiljas eller flytta isär är sällan enkelt. Man skiljs från någon man älskat, eller fortfarande älskar. Mitt i allt finns också praktiska och ibland svåra juridiska frågor som behöver lösas kring bostad, ekonomi och kanske barn. 

Om ni är överens om hur bodelningen ska göras kan ni enkelt upprätta ett bodelningsavtal i vår digitala dokumenttjänst. Om ni inte är överens är det ofta lättare att reda ut frågorna genom att ta hjälp av en jurist. För oss är det viktigt att sätta familjens välmående i fokus och förebygga konflikter, speciellt när det finns barn med i bilden. Vi hjälper er att bryta upp och inte bryta ner, så att det blir enklare för er att separera på ett hållbart sätt. 

Planera för framtiden

Det är svårt att föreställa sig en framtid utan sig själv eller att man plötsligt inte kan ta hand om sig själv och sin ekonomi. Men för att dina nära och kära ska få det så bra som möjligt om du går bort kan det vara bra att känna till vad som händer, om något händer. Att fråga sig själv hur du vill att det ska bli för dina närmaste när du inte längre finns kan vara en bra början.

Bra att tänka på:

  • Arv, gåva eller försäljning – tre olika sätt att överföra tillgångar till någon annan, som också har olika juridiska konsekvenser

  • Vem ska fatta beslut åt dig om det kommer en dag då inte längre själv kan göra det?

  • Har du ett testamente är det viktigt att du förvarar originalet på ett säkert och lättåtkomligt ställe. Kopia gäller inte.

Dokument och tjänster som kan vara bra att se över:

  • Testamente

  • Förvaring av testamente

  • Framtidsfullmakt

  • Generationsskifte

  • Gåvobrev

  • Köpekontrakt

Bostad och fastighet

Vårt hem är vår borg som vi investerar mycket tid, känslor och pengar i. Ibland blir det tyvärr problem med, bostaden, bostadsrättsföreningen, mäklaren eller säljaren/köparen. Det är därför extra viktigt att förstå vilka rättigheter och skyldigheter gäller bostaden eller sommarstället.

Vi på kan hjälpa dig med:

  • Frågor om bostadsrätt

  • Köp av fastighet

  • Nyproduktion

  • Hyra

  • Granntvister

  • Bygglov

  • Renoveringar

Juridik vid dödsfall

När en älskad människa dör är pappersarbete det sista man vill tänka på. Ändå måste det göras. Då kan det vara skönt att få hjälp av någon som vet hur allt fungerar och vilka lagar och regler som gäller. Våra erfarna jurister kan avlasta dig genom hela processen från bouppteckning till arvskifte.

Vi kan hjälpa dig med:

  • Bouppteckning

  • Förvaltning av dödsboet

  • Bodelning och arvskifte

  • Testamente (bröstarvingars rätt, klander, testamentsexekutor)

  • Arvstvist

Juridik för företagare

Att starta och driva ett företag är en dröm för många, men det kan också uppstå en hel del frågetecken som behöver redas ut. Exempelvis om man äger företaget tillsammans med någon, om man skiljer sig, blir sjuk eller till och med skulle avlida. Då kan det vara bra att se över alla papper man behöver för att det inte ska bli några oklarheter i framtiden. Företagarens Jurist är en del av Familjens Jurist och är specialiserade på företagsjuridik för småföretagare.

Läs mer om företagstjänster på företagarensjurist.se

Våra jurister förklarar

Gåvobrev

06:34

Carola Erixon Gyllenmyr, Jurist

Framtidsfullmakt

05:24

Lavinia Dimoftache, Jurist

Testamente

06:23

Lavinia Dimoftache, Jurist

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden