Hoppa till innehållet
Artikelbild

Ansökan om bodelningsförrättare

Om du och din tidigare make eller sambo inte kan komma överens om bodelningen kan du ansöka om att domstolen ska utse en bodelningsförrättare. Här förklarar vi hur det kan gå till.

F�rfattarbild

Pierre Kryhl, jurist Familjens Jurist

Uppdaterad:

En bodelning görs i första hand genom att de tidigare makarna eller samborna kommer överens i ett bodelningsavtal, antingen på egen hand eller med juristhjälp. I de fall det inte går att komma överens finns en möjlighet att hos tingsrätten ansöka om att en bodelningsförrättare ska utses.

Bodelningsförrättarens uppgift

En bodelningsförrättares uppgift är att hjälpa de tidigare makarna eller samborna att dela upp sina tillgångar och skulder när de inte kan komma överens om detta själva. Även bodelningsförrättaren försöker dock finna en samförståndslösning genom att utreda vad som finns att fördela och förhandla kring detta samt upprätta ett eventuellt avtal.

Om det inte heller med bodelningsförrättarens hjälp är möjligt att träffa ett avtal har bodelningsförrättaren att upprätta ett bodelningsbeslut där bodelningsförrättaren genom tvångsdelning bestämmer hur fördelning av tillgångar och skulder ska ske. Detta beslut kan överklagas till tingsrätten.

Vem kan vara bodelningsförrättare?

Till bodelningsförrättare utses den någon av parterna föreslår om inte den andra invänder alternativt en jurist eller advokat som är upptagen på tingsrättens listor över bodelningsförrättare.

Så här går ansökan till

Ansökan kan göras i pågående mål om äktenskapsskillnad eller genom särskild ansökan. Vid en ansökan utanför pågående mål ska en ansökningsavgift om 900 kr inbetalas till tingsrätten på den ort som du var folkbokförd på den 1 november föregående år. Till ansökan ska du bifoga ett personbevis, vilket kan beställas från Skatteverket.

Kan man ansöka själv eller behöver man ett ombud?

Själva ansökan om bodelningsförrättare är relativt okomplicerat och kräver inte att man har ett juridiskt ombud. I den efterföljande processen är det ofta klokt att ta professionell hjälp då den kan vara mer komplicerad och innehålla många svåra frågor. Så även om det inte finns några formella krav på att anlita ett ombud är det som regel klokt att göra det på ett så tidigt stadium som möjligt.

Känner du behov av en jurist som hjälper till med bodelningen, tar uppdrag som bodelningsförrättare eller som kan agera ombud i en pågående tvist är du välkommen att boka tid hos oss på Familjens jurist för rådgivning.

Om Pierre Kryhl

Pierre är affärsansvarig för processjuridik på Familjens Jurist och har lett Familjens Jurists arbete att stärka barnens ställning i vårdnadstvister. Pierre har lång erfarenhet av tvister och förebyggande juridik och är en aktiv och uppskattad föreläsare, skribent och debattör av dessa frågor.