Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Kontakta oss
    0771-771 070
    Familj som äter middag

    Bonusfamilj

    För bonusfamiljens finns det ingen särskild juridik, men det finns särskilda behov och frågor som gör att om man levar i en bonusfamilj kan man behöva tänka lite extra på sin familjejuridiska situation. Är ni sambor ärver ni inte varandra. Om ni är gifta men har barn sedan tidigare med någon annan ärver ni inte heller varandra. Som föräldrar i bonusfamiljen måste ni därför fundera extra på hur ni vill att det ska bli för både barn och vuxna om någon av er plötsligt skulle gå bort eller om ni någon gång separerar.

    Att skapa rättvisa mellan egna barn och bonusbarn är som vi vet svårt när vi lever alla tillsammans. Om du som förälder skulle gå bort är det bara dina biologiska barn som ärver dig.

    Lever man i en bonusfamilj behöver man i stort sett alltid skriva testamente och ibland även ett samboavtal eller äktenskapsförord för att skydda alla i bonusfamiljen.

    Vi kan hjälpa till

    Om du lever i en bonusfamilj hjälper vi gärna till att göra alla juridiska dokument just din situation kräver för att både barn och vuxna i bonusfamiljen ska kunna känna sig trygga om något oväntat händer.

    Min man har barn men inte jag, hur kan vi förbereda oss på bästa sätt?

    Fråga

    Jag är gift med en man som har ett barn från ett tidigare förhållande. Hur ska vi förbereda oss om något skulle hända min man och särkullsbarnet vill ha ut sin arvsrätt omedelbart?

    Svar

    Särkullbarn har alltid rätt att få ut arv efter den avlidne föräldern. Men arvet kan genom testamente begränsas till hälften, de får då endast ut sin laglott. Föräldrar kan inte göra sina barn arvslösa men det finns möjlighet att genom testamente på olika sätt säkerställa att den efterlevande i allra största mån exempelvis kan bo kvar i bostaden.

    Läs mer om särkullbarn.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden