Adoption
Att få barn är en av de största händelserna i livet. En adoption innebär såklart en lyckosam utökning av familjen men också en del juridiska processer. Som alltid vid frågor som rör barn månar vi om att det är barnets bästa som kommer i första hand.
Vid en adoption bryts barnets juridiska band till sina biologiska föräldrar. Istället får det adopterade barnet samma rättigheter gentemot sina adoptivföräldrar. Adopterade barn har alltid samma rättsliga ställning som biologiska barn i frågor gällande exempelvis vårdnad, förmyndarskap och arv.
Vem beslutar om adoption?
Om adoptivbarnet är minderårigt ska adoptionen alltid föregås av socialnämndens medgivande. I Sverige är det tingsrätten som beslutar om adoption. Om barnet är bosatt i utlandet kan en myndighet eller domstol i barnets hemland besluta om adoption. Många gånger erkänns ett sådant beslut även i Sverige men i vissa fall krävs ett godkännande av Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) eller att barnet adopteras på nytt i svensk domstol.
Vem får adoptera?
Frågan om adoption granskas alltid ur lämplighetssynpunkt där det viktigaste är att adoptionen är till fördel för barnet. För att säkerställa detta kontrollerar man bland annat barnets nya boendemiljö och förhållandet till de biologiska föräldrarna.
Du behöver inte vara gift för att få adoptera ett barn själv. Både sambor, registrerade partners och gifta får adoptera gemensamt. Ibland kan adoptivbarnens länder ställa vissa krav på adoptivföräldrarnas civilstatus. Den svenska lagstiftningen är alltid lika för heterosexuella och homosexuella adoptivföräldrar.
Vad kan vi hjälpa dig med genom din försäkring?
I din juridiska rådgivning via hemförsäkringen eller Juristförsäkring ingår juridisk rådgivning kring adoption. Vi har även erfarenhet av att biträda under en adoptionsprocess. Välkommen att kontakta oss om du vill veta mer.