Kontakta oss
0770-77 00 97
Familjens Jurist
Kontakta oss
0770-77 00 97
Sidförslag
    Kontor
      Medarbetare

        Aktieägaravtal

        Ett aktieägaravtal är ett avtal mellan olika delägare i ett aktiebolag. I avtalet kan ni reglera hur bolaget ska skötas och utvecklas.

        När behöver du ett aktieägaravtal?

        Det är inte ovanligt att ett aktiebolag ägs och drivs av flera aktieägare. För att säkerställa att delägarna har samma syn på hur bolaget ska skötas kan det vara bra att skriva ett aktieägaravtal.

        I aktieägaravtalet kan ni bland annat bestämma hur styrelsen ska utses, hur vinsten ska fördelas och hur bolaget ska värderas. På så vis undviker ni konflikter i ett senare skede.

        Det går även att avtala krav på äktenskapsförord bland samtliga delägare. Då säkerställer ni att andelarna i bolaget räknas som enskild egendom och ni undviker att det kommer in en ny delägare i samband med en skilsmässa.

        Aktieägaravtal eller bolagsordning?

        Alla aktiebolag måste ha en bolagsordning som ska innehålla en rad obligatoriska uppgifter. Utöver dessa uppgifter bestämmer aktieägarna innehållet i bolagsordningen som är en offentlig handling som ska registreras hos Bolagsverket.

        Bolagsordningen kan beskrivas som aktiebolagets regelverk och beskriver inom vilka gränser bolaget kan röra sig. Bolagsordningen gäller såväl ägare som personer utanför aktiebolaget. 

        Däremot finns det begränsat utrymme att reglera förhållandet mellan olika aktieägare i bolagsordningen. Det är där aktieägaravtalet kommer in.

        Företagarens Jurists onlinetjänst 

        Med vår digitala tjänst kan du enkelt skriva ett aktieägaravtal för 995 kr (exkl. moms). Dokumenten i tjänsten är framtagna av jurister, så du kan känna dig trygg i att alla juridiska begrepp och termer finns med på ett korrekt sätt. Tjänsten kan endast användas vid 50/50-ägande.

        Frågor och svar

        Kompanjonavtal eller aktieägaravtal?

        Ett kompanjonavtal är ett annat ord för aktieägaravtal. Det är bolagstypen som avgör vilket avtal som du kan skriva. För ett handelsbolag, kommanditbolag eller en ekonomisk förening är det möjligt att skriva ett kompanjonavtal istället för ett aktieägaravtal.

        Köpa ut delägare ur ett aktiebolag?

        Ibland uppstår situationer där en eller flera delägare vill sälja sina aktier och lämna aktiebolaget. Utan ett aktieägaravtal går det att sälja sin andel till vem som helst – kanske till någon som de övriga delägarna inte vill ha som delägare i sitt bolag. En annan fråga är till vilket pris aktierna ska säljas. Genom att tydligt definiera i aktieägaravtalet vad som gäller när någon av delägarna vill bli utköpt kan ni spara mycket tid och diskussioner.

        Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
        Magnus Ladulåsgatan 65
        Stockholm
        Stockholm
        11827
        Sweden