Hur registrerar man en överföring av en fastighet vid arv när en person har köpt ut övriga arvtagare vid bodelningen?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Allmänt om lagfart
Den som har förvärvat en fastighet ska ansöka om lagfart för att registrera att denne har blivit ägare till fasigheten. De olika sätten att förvärva en fastighet är genom köp, gåva, bodelning, arv eller dödsbo. Ansökan om lagfart ska göras inom tre månader från det att fångeshandlingen upprättades (20 kap. 1 och 2 §§ jordabalken) och görs hos inskrivningsmyndigheten som är en del av Lantmäteriet.
Dödsboet måste ansöka om lagfart först
Om ett dödsbo planerar att överlåta fastigheten måste de först ansöka om lagfart för den. Ansökan ska då göras inom tre månader från det att fastigheten överläts till dödsboet, eller om bouppteckningen inte registrerats då, från det registreringen skedde. Tillsammans med ansökan ska man skicka med en bestyrkt kopia av bouppteckningen (denna måste även finnas registrerad hos Skatteverket). Om det finns ett testamente måste en bestyrkt kopia av denna också skickas med ansökan om lagfarten.
När fastigheten överlåts
När dödsboet överlåter fastigheten ska dödsboet anges som överlåtare och köpe- eller gåvohandlingen ska skrivas under av samtliga dödsbodelägare. När fastigheten har övergått till sin nya ägare ska denne i sin tur göra en lagfartsansökan. Detta ska återigen ske inom tre månader från det att köpe- eller gåvohandlingen upprättades, varav denna ska skickas in i original tillsammans med ansökan.
Mer information om lagfart hittar du på Lantmäteriets hemsida där du även kan göra din lagfartsansökan.
Familjens Jurist kan hjälpa till
Familjens Jurist har bra koll på både arvsrätt och fastighetsrätt och hjälper mer än gärna till vid ansökan om lagfart så att allt går rätt till. Du kan boka in en tid med en av deras jurister här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.