Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Ansvar för ventilation i bostadsrätt

I början av 2021 utförde min förening en OVK av samtliga lägenheter inom min BRF. Flera av oss fick anmärkningar som meddelades idag, jag har fått tre stycken. Min BRF har gett mig en månad att åtgärda detta och i mitt fall handlar det att byta ut ventilen i köket till en annan sort, ändra så att originaldörren till toaletten inte är lika tät för att luften ska kunna cirkulera samt att täta en så kallad rommedalsventil som funnits i lägenheten sedan den färdigställdes 1952. Så nu undrar jag: är det verkligen jag som bostadsrättsinnehavarare som ansvarar för byte och kostnad av detta?

Rådgivarens svar

2021-09-09

Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.

Jag går först igenom vad som gäller generellt för att sedan kommentera din situation och avsluta med en rekommendattionom hur du kan gå vidare.

Ansvarsfördelning

Din fråga rör bostadsrättshavarens ansvar och regler om detta hittas i Bostadsrättslagen (BRL). Utgångpunkten är att det är bostadsrättshavaren som är ansvarig för själva lägenhetens inre, exmeplvis tak, golv, vitvaror och likande om inget annat anges i föreningens stadgar enligt 7 kap 12 § BRL. Det är dock, enligt samma paragraf, föreningen som ansvarar för reparation av ledningar för ventilation om det är föreningen som försett lägenheten med ledningarna och dessa används i flera lägenheter. Föreningen är skyldig att hålla ventilationen i gott skick.

Om bostadsrättshavaren inte ordnar till fel i bostaden som kan leda till att någon annans säkerhet riskeras eller att det finns risk för omfattade skador får föreningen ordna till felen på bostadsrättshavarens bekostnad enligt 7 kap 12a § BRL.

Din situation

Jag förstår det som att problemet verkar vara inne i din lägenhet åtmindstonde rörande badrumsdörren och inte i ledningarna varför du som bostadsrättshavare antagligen är ansvarig för badrumsdörren under förutsättning att föreningens stadgar inte säger något annat. Ventilerna borde dock höra till ventilationen och därmed falla under föreningens ansvar om de sitter i anslutning till ventilationsledningarna.

Rekommendation

Min rekommendation är att du som första steg kontrollerar föreningens stadgar. Det kan vara så att din förenings stadgar anger ett utökat ansvar för föreningens ventilation och att du då slipper ansvara för bytet av ventilerna och korrigeringen av badrumsdörren. Om stadgarna inte anger ett utökat ansvar för föreningen kan det vara så att du ansvar för din badrumsdörr då den hör till lägenhetens inre men du bör inte ansvara för ventiler som hör till själva ventilationen då det är föreningens ansvar enligt lag vilket du bör upplysa föreningen om.

Om du skulle vilja ha vidare rådgivning i ditt ärende kan du boka en telefontid hos Familjens Jurist.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga och tveka inte att återkomma till Fråga Juristen igen om du har andra frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.