Hej, Jag hade en fråga till er angående min bostadsrätt och andrahandsuthyrning. Denna bostad köptes inför pensionen om tre år och tanken var att hyra ut lägenheten fram tills dess. Jag ansökte om att få hyra ut bostadsrätten i andrahand och därefter flyttade hyresgästen in. Detta skedde innan föreningen hade hunnit att godkänna ansökan om andrahandsuthyrning, då vi skickade in ansökan i samband med att hyresgästen flyttade in. Jag är nu medveten om att detta inte gick till på rätt sätt och vi hade ett möte med föreningens styrelse där detta diskuterades. På mötet tog de upp diverse punkter såsom: - bostaden köptes med avsikten att gå med vinst - att vi har vilselett de genom att inte berätta om andrahandsuthyrningen från början - att vi hade skickat in ett kontrakt och inte rätt papper för att ansöka om att få hyra ut i andrahand. Detta kunde vi argumentera mot genom att använda oss av hyresnämndens lagar som stödde vår punkt med pensionen. Föreningen var bestämd och nämnde gång på gång att detta inte står med i deras stadgar. Vi nämnde även att andrahandsuthyrningen bör kunna godkännas i efterhand efter missförståndet. I slutet av mötet gick föreningen från att be oss flytta in eller sälja bostaden till att gå igenom ansökan en gång till. De förklarade att en kreditpplysning på den tilltänkta hyresgästen skulle dras och efter det så skulle det eventuellt boka upp ett möte med den tilltänkta hyresgästen och därefter skulle vi få svar. Vi skulle även få rätt ansökningspapper för att skicka in ansökan på nytt. Vi har i nuläget fått tillbaka beslut från föreningen där det står att andrahandsupplåtelsen ska upphöras utan dröjsmål. Är detta korrekt att de kan ta till ett sådant beslut utan att kunna förbise att ansökan inte kom in i rätt ordning? Är det värt för oss att överklaga eller skulle vi kunna lösa detta på något annat sätt?
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt för din fråga och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga hittar vi i Bostadsrättslagen (BrL).
Grunder för andrahandsuthyrning som styrelsen bör godkänna
Av BrL 7 kap 10 § framgår det att bostadsrättsinnehavaren har rätt att ansöka om lov hos styrelsen för att få hyra ut bostadsrätten i andra hand. Det som vanligtvis brukar anses som giltiga skäl för att styrelsen ska godkänna uthyrningen är:
- Samboende på prov
- Studier eller arbete på annan ort under en tid
- Sjukdom eller särskilda familjeförhållanden (ex ta hand om sjuk släkting)
- Längre utlandsvistelse
- Uthyrning till närstående
- I väntan på försäljning
Dessa är endast exempel, därmed kan det finnas ytterligare skäl som gör att styrelsen bör godkänna uthyrningen.
Om styrelsen inte godkänner uthyrningen kan bostadsrättsinnehavaren vända sig till hyresnämnden som avgör om det föreligger eller inte föreligger giltiga skäl för att neka uthyrningen. Styrelsen måste alltid följa hyresnämndens beslut, BrL 7 kap. 11 §.
Din situation och rekommendation
Det finns alltid möjlighet att överklaga ett beslut från styrelsen i en bostads-rättsförening. Det som händer då är att hyresnämnden kommer göra en bedömning om det finns några skäl för att upphäva beslutet i ert fall. Av din fråga framgår det inte vem du avser att hyra ut din lägenhet till. Om du avser att hyra ut den till en närstående så föreligger det förvisso goda skäl för en upphävning av styrelsens beslut. I lagen definieras det inte vem som anses som närstående, men typiskt sett är det familjemedlemmar eller personer som kan likställas med dessa. Om personen i fråga inte är någon närstående till dig föreligger det tyvärr inte lika goda skäl för hyresnämnden att upphäva beslutet, men det är inte helt säkert vilket beslut som de kommer komma fram till. Hyresnämnden gör en helhetsbedömning i varje enskilt fall. Därför rekommenderar jag att ni överklagar beslutet till hyresnämnden, så att de kan reda ut er tvist med styrelsen. Hyresnämnden tar även inte ut några avgifter av parterna, vilket innebär att man står för sina egna kostnader. Dessa kostnader kan bli tämligen låga då man oftast klarar sig utan ombud i dessa tvister.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister och få vidare rådgivning angående din fråga.
Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.