Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Är min dotter andrahandshyresgäst eller inneboende?

Hej, jag äger en bostadsrätt som används som övernattningslägenhet/fritidsboende av mig och min 19-åriga dotter. Vi är båda skrivna på en annan adress (vårt huvudsakliga boende). Dottern sover ofta i lägenheten på vardagar, då hon studerar på orten. Jag spenderar i regel tid där på helger och under semestern. Föreningens styrelse menar nu att dotterns boende i bostadsrätten är att betrakta som en andrahandsuthyrning. Kan det verkligen stämma? Jag betalar alla kostnader och dottern är skriven hos mig i vårat huvudsakliga boende.

Rådgivarens svar

2022-07-01

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen. Din fråga gäller upplåtande av lägenhet till dotter och huruvida detta anses vara andrahandsuthyrning eller inte. Reglerna om detta finns stadgade i bostadsrättslagen (BRL).

Andrahandsuthyrning eller inneboende?

Huruvida någon anses vara inneboende eller andrahandshyresgäst har stor betydelse för om godkännande måste inhämtas från bostadsrättsföreningen eller inte. Om bostadsrättsägaren låter någon bo i bostaden självständigt betraktas det som en andrahandsuthyrning. Vid ett sådant tillfälle är bostadsrättsägaren skyldig att inhämta godkännande av bostadsrättsföreningen (7 kap. 10 § BRL). Om bostadsrättsföreningen nekar andrahandsuthyrning kan bostadsrättsägaren vända sig till hyresnämnden för godkännande (7 kap. 11 § BRL).

Om någon är att betrakta som inneboende behövs inget godkännande av bostadsrättsföreningen. En inneboende är någon som bor tillsammans med dig i bostaden.

Vem gästen som bor i lägenheten är spelar ingen roll vid bedömningen om någon ska betraktas som inneboende eller som andrahandshyresgäst. Inte heller spelar det någon roll om det utgår någon hyra. Det avgörande är om personen som använder bostaden använder bostaden självständigt eller inte, och om bostadsrättsägaren fortfarande har kontrollen över lägenheten.

I ditt fall

Du skriver att det är din dotter som använder din bostadsrätt. Att det är din dotter spelar ingen roll i frågan om du måste ha godkännande från din bostadsrättsförening eller inte. Det spelar heller ingen roll att ni är skrivna på samma adress eller att du ansvarar för kostnaderna. Det avgörande är som nämnt ovan hur självständigt din dotter använder lägenheten.

Du skriver att du använder lägenheten under helger och semestrar, och din dotter främst använder bostaden under veckorna. Om du sover i lägenheten ett par nätter i veckan skulle jag påstå att det fortfarande är du som har kontroll över lägenheten, vilket talar för att din dotter anses som inneboende och inte andrahandshyresgäst. Då behövs inget godkännande från bostadsrättsföreningen. Om ni ibland är i lägenheten samtidigt är det också något som talar för att din dotter är inneboende.

Skulle däremot din dotter använda lägenheten flera dagar i veckan och du som bostadsrättsägare endast använder lägenheten sporadiskt och enbart under någon semestervecka hade det nog kunnat anses som olovlig andrahandsuthyrning. Då behöver det godkännas av bostadsrättsföreningen för att det inte ska anses vara olovlig andrahandsuthyrning.

Sammanfattning och rekommendation

Huruvida din dotter ska anses vara en inneboende eller en andrahandshyresgäst beror som nämnt ovan på graden av självständighet när din dotter använder bostaden. Utifrån informationen du gett i din fråga skulle jag spontant säga att din dotter kan anses som inneboende. Det är dock svårt att med säkerhet avgöra huruvida din dotter ska anses som en andrahandshyresgäst eller inneboende utan all information och alla omständigheter.

Jag rekommenderar att kontakta din bostadsrättsförening och förklara situationen. Kanske har de missat att du använder lägenheten varje helg och under semestrar. Skulle bostadsrättsföreningen fortfarande betrakta detta som en andrahandsuthyrning brukar uthyrning av bostad till närstående vara skäl för att godkänna andrahandsuthyrning. Om de skulle neka andrahandsuthyrningen kan du gå till hyresnämnden för att få uthyrningen godkänd där.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Behöver du ytterligare vägledning i frågan är du varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist. Du kan också skicka in en ny fråga till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.