Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Behöver vi skriva samboavtal då min blivande sambo flyttar in i min bostadsrätt?

Jag köpte själv en bostadsrätt för 2 1/2 år sedan som jag bott i helt själv. Nu har jag träffat en man som ska flytta in hos mig. Han kommer inte att ta med nått bohag, endast lite personliga saker. Bohaget som jag har är mitt sedan tidigare. Jag har inga hemmavarande barn och inte han heller. Behöver vi skriva avtal?

Rådgivarens svar

2021-09-24

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer inledningsvis att redogöra för vilka regler som aktualiseras som sambo, avslutningsvis kommer jag att gå igenom din situation och hur du kan gå vidare i ditt ärende.

Samboegendom och samboavtal

Sambors egendom regleras i sambolagen. Som samboegendom räknas gemensam bostad och bohag som har införskaffats för gemensam användning (3 § och 5-6 §§). En bostad som någon av samborna hade innan förhållandet är därmed inte samboegendom. Bohag är typiskt sett möbler och hushållsmaskiner. Bilar och båtar är till exempel inte samboegendom. Utgångspunkten är att samboegendom delas lika vid en separation och bodelning, oavsett hur mycket var och en har betalat. Vill man inte att reglerna i sambolagen ska gälla kan man skriva ett samboavtal (9 §). Med ett samboavtal kan man välja att bodelningsreglerna inte ska gälla alls eller delvis.

Vem får vad?

Vid en bodelning (utan samboavtal) så läggs värdet av all samboegendom ihop. Sedan görs avdrag för eventuella skulder som är kopplade till det gemensamma boendet och bohaget. Värdet som återstår delas sedan lika mellan samborna (13-14 §§). Samboegendomen fördelas sedan på lotter. Den som behöver bostaden eller bohaget bäst har rätt att få det avräknat på sin lott (16 §). Istället för att ge egendom för ett visst värde till den andra parten kan motsvarande belopp betalas i pengar (17 §). 

Övertagande av bostad

Även om en bostad inte utgör samboegendom så finns det en möjlighet för den andra sambon att ta över bostaden (22 §). Det ska då handla om att den sambon bäst behöver bostaden. Om det inte finns gemensamma barn så krävs det synnerliga skäl för att det ska vara möjligt. Det innebär att det krävs väldigt starka skäl för att ta över bostaden. Den som övertar bostaden ska ersätta den andra ekonomiskt för bostadens värde. Regeln går inte att avtala bort med ett samboavtal.

”Lilla basbeloppsregeln”

Om en sambo avlider och den efterlevande sambon har en andel som motsvarar mindre än två prisbasbelopp så ska andelen utökas till två prisbasbelopp (18 §). Nu år 2021 är prisbasbeloppet 47 600 kr, vilket innebär att det lilla basbeloppet är 95 200 kr. Det innefattar dock bara samboegendom, så finns det inte samboegendom för hela beloppet så tillfaller all samboegendom den efterlevande sambon. Ingen annan egendom kommer att inkluderas för att nå upp till beloppet.

Testamente

Värt att tänka på är att sambor ärver inte varandra. Det kan därför vara en god idé att upprätta ett testamente så att den andra parten kan få kvarlåtenskapen om den ena skulle gå bort. Det kan säkerställa att den efterlevande kan bo kvar i den gemensamma bostaden.

Din situation och rekommendation

Det är endast bostad och bohag som har införskaffats för gemensamt bruk som räknas som samboegendom och som inkluderas vid en bodelning. Bostaden och bohaget är som du har beskrivit ditt och kommer därmed inte att ingå vid en bodelning. Bohag som ni nu väljer att införskaffa gemensamt kommer däremot att omfattas i en bodelning. Det finns däremot en regel som kan möjliggöra att din sambo kan ha rätt att ta över bostaden vid en bodelning. Då ni inte har gemensamma barn ska det dock mycket till och skulle det ske så ska han ersätta dig ekonomiskt. Det är inget som finns möjlighet att avtala bort. Önskar ni däremot att reglera vad som ska gälla med er kommande samboegendom så kan ni skriva ett samboavtal.

Är det så att skulle du gå bort så har din sambo har rätt till det ”lilla basbeloppet”, vilket kan innebära att din sambo får en del av din andel av samboegendomen. Det handlar dock enbart om samboegendom och inte din egendom. Det kan även vara bra att tänka på att om någon av er skulle gå bort så ärver ni inte varandra. Ett testamente kan möjliggöra att den ena parten kan bo kvar genom att ta del av den andras kvarlåtenskap. Era barn har däremot alltid rätt till sin laglott trots ett testamente.

Skulle ni önska ytterligare rådgivning eller hjälp med testamente rekommenderar jag er att boka tid hos någon av våra kunniga jurister på Familjens Jurist. Det finns även möjlighet att upprätta ett testamente själv till fast pris i vår onlinetjänst.

Du kan läsa mer om testamente och samboavtal här. Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.