Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Bestrida vräkning

Min hyresvärd påstår att jag bor på annan ort och hyr ut olovligt i andra hand i och med att jag stannat länge i mitt fritidshus pga coronapandemin och att min fästman tittat till min hyreslgh. Nu vill dom vräka mig och har då jag bestridit påståendet lämnat ärendet till hyresnämnden. Vad ska jag göra?

Rådgivarens svar

2021-12-27

Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! 

Jag tolkar din fråga som att din hyresvärd vill säga upp ditt hyresavtal på grund av att hen anser att du hyr ut olovligt i andra hand. Din fråga rör hyresrätt och jag kommer använda mig av Jordabalken kapitel 12, så kallade hyreslagen, för att svara på din fråga.

Besittningsskydd 

Av 12 kap 46 § Jordabalken följer att bostadshyresgästen har ett direkt besittningsskydd som innebär att hyresförhållandet i stort sett alltid förlängs. Dock ger besittningsskyddet inte något skydd mot förverkande. 

Förverkande 

Det finns vissa situationer där en hyresvärd har rätt att vräka en hyresgäst. Det kan till exempel vara att hyresgästen inte betalar hyran i tid, att lägenheten vanvårdas eller att hyresgästen upplåter lägenheten i andrahand utan tillåtelse. Om någon av de situationer som finns i 12 kap 42 § Jordabalken är uppfyllda kan hyresrätten vara förverkad och hyresgästen kan bli värkt trots besittningsskyddet.

En hyresgäst har rätt att utan hyresvärdens tillstånd hyra ut en del av lägenheten om hyresgästen själv bor i lägenheten, men det är inte tillåtet att utan tillstånd hyra ut hela lägenheten till någon som ska använda lägenheten självständigt. 

Prövning 

Om en hyresgäst inte håller med hyresvärden om uppsägningen kan hyresgästen vägra att godta uppsägningen. Om en hyresgäst vägrar att godta uppsägning är uppsägningen utan verkan och det ligger på hyresvärden att senast en månad efter hyrestidens utgång ta vidare tvisten till hyresnämnden, enligt 12 kap 49 § Jordabalken.  Underlåter hyresvärden att hänskjuta frågan till hyresnämnden eller sker det inte i rätt tid förlorar uppsägningen sin verkan.

Om tvisten inte hinner avgöras före hyrestiden gått ut har hyresgästen rätt att bo kvar i lägenheten i väntan på det slutliga avgörandet. Det gäller dock inte om hyresnämnden förordnar att hyresgästen ska flytta ut innan uppsägningen vunnit laga kraft.

Din situation och rekommendation

Som nämnt innan kan otillåten andrahandsuthyrning vara en grund för vräkning, alltså om det är så att din fästman bor i din lägenhet självständigt, utan tillåtelse från hyresvärden, kan det vara anledningen till din hyresgäst anser din hyresrätt förverkad. Men som jag förstår av din fråga anser du att så inte är fallet utan att din fästman endast kollar till din lägenhet och inte bor där.

Min rekommendation till dig är att du bör kontakta din hyresvärd och meddela att du vägrar godta uppsägningen och det är då din hyresvärds ansvar att ta ärendet till hyresnämnden som i sin tur får avgöra om du får behålla din hyresrätt eller inte. Under tiden har du rätt att ha kvar din lägenheten som vanligt.

Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen. Du kan också kika in på Familjens jurist hemsida om hyresavtal eller boka en tid med en av våra jurister om du behöver vidare hjälp!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.