Hej! Min sambo står som ägare på huset och på befintliga lån. Nu vill vi utöka lånet för renovering. I samband med det skriver banken om alla lån, och jag finns då med som låntagare på samtliga. Min fråga, innebär det då att vi bli ägare av huset 50/50?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
Överlåtelse av hus
Överlåtelser av fast egendom eller viss del av sådan regleras i jordabalken (JB) 4 kap. För sådana gäller vissa formkrav. Vid överlåtelse av fastighet eller del av fastighet måste en köpehandling eller en gåvohandling upprättas, JB 4 kap. 1 § och 29 §. En sådan handling måste uppfylla vissa formkrav. Den ska vara skriftlig och innehålla köparens och säljarens underskrifter samt uppgift om ersättning. Det ska även finnas en förklaring om vilken fastighet samt hur stor andel överlåtelsen avser. Vid en överlåtelse av en fastighet behöver köparen ansöka om lagfart hos lantmäteriet inom tre månader från att överlåtelsehandlingen upprättas, JB 20 kap. 1 §. En del av en fastighet kan även överlåtas genom bodelning. Det sker genom upprättande av bodelningsavtal och sedan ansökan om lagfart.
Hus som är samboegendom ska ingå i bodelning
Trots att sambor inte äger hälften av ett hus var kan det komma att ingå i en bodelning om det utgör samboegendom. Samboegendom består av sambors gemensamma bostad och bohag som köpts för gemensam användning av samborna, sambolagen 3 §. Det spelar ingen roll vem som har betalat för bostaden eller bohaget. Det ska ingå i bodelningen om det har förvärvats med avsikten att samborna ska använda det gemensamt. Om bostaden eller bohaget endast tillhör den ena sambon sen tidigare så utgör det inte samboegendom och ska därmed inte ingå i en bodelning.
Dold samäganderätt
Därutöver finns något som kallas för dold samäganderätt som kan bli aktuellt om huset skulle vara uteslutet från bodelning. Förutsättningarna för dold samäganderätt är (1) att huset förvärvats för gemensamt bruk och (2) att den sambon som inte står som ägare ska ha bidragit ekonomiskt till köpet. Eftersom formkrav gäller för fastighet måste den dolda samäganderätten bekräftas genom en formenlig överlåtelse, genom dom eller genom bodelning. Lagfart måste även erhållas.
Din fråga
För att bli ägare av ett hus krävs alltså en överlåtelse. För överlåtelse av fastighet gäller stränga formkrav. Om dessa inte är uppfyllda har en överlåtelse inte skett och ägarförhållanden har inte förändrats. Flera personer kan vara medlånetagare i ett lån utan att bli ägare av en fastighet. Eftersom du skriver att din sambo står som ägare på huset och jag förstår det som att någon överlåtelse inte skett så är det fortfarande din sambo som äger hela huset.
Vill ni förändra ägarförhållandena så har Familjens Jurist en tjänst där man kan upprätta dokument, som bodelningsavtal eller gåvobrev, enkelt och smidigt online.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister hos Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.