Kan man åberopa att fastigheten är mindre än angivet som fel?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Undersökningsplikt
Vid köp av fastighet har en köpare enligt jordabalken en relativt långtgående undersökningsplikt. Undersökningsplikten innebär att en köpare inte har rätt att åberopa som fel sådant som hen borde ha märkt vid en genomgående undersökning av fastigheten (4 kap. 19 § 2 st. jordabalken). Det finns dock vissa saker som kan ge köparen visst undantag från den undersökningsplikten, bl.a. sådant som framgår av avtalet eller om säljaren har utfäst viss uppgift.
Visst undantag för undersökningsplikten
Om det framgår av avtalet att en fastighet är av viss storlek innebär det att köparen generellt har att räkna med att den uppgiften stämmer, även utan en grundlig undersökning. Detta gäller även för sådant som inte framgår av avtalet men som säljaren har utfäst. En utfästelse innebär en slags garanti från säljaren att något angående fastigheten förhåller sig på ett visst sätt (exempelvis att den är ett visst antal kvadratmeter). Om säljaren gör en sådan utfästelse innebär det i princip att köparen befrias från undersökningsplikten för det specifika förhållandet.
Vad händer?
Om det visar sig att det är fel i fastigheten kan köparen kräva ersättning för felet (4 kap. 12 § jordabalken). Hur stor denna ersättning ska vara är svårt att säga, då det ska motsvara vad som är skäligt i det enskilda fallet. Faktorer som kan spela in i bedömningen är t.ex. storleken/allvarligheten av felet, skicket på fastigheten osv.
Din situation
Om det angavs i avtalet eller om du som säljare har angivit till köparen att fastigheten är av viss storlek innebär det generellt sagt att köparen ska kunna lita på den uppgiften, och därmed minskar undersökningsplikten angående just det förhållandet. Om ni däremot angett att storleken är osäker och uppmanat dem att mäta själva kan det också spela in i bedömningen av om köparen kunde lite på uppgiften eller inte. Jag kan inte uttala mig om hur en domstol skulle avgöra i ditt fall, men generellt sagt ska en köpare kunna förlita sig på det som säljaren anger om det inte finns starka indikationer mot att det inte skulle stämma.
Exakt hur mycket som är rimligt att kräva är också svårt att säga då skäligheten av ersättning för fel i fastighet beror mycket på den aktuella fastigheten och vad som utlovats.
Om du behöver ytterligare hjälp med en eventuell talan om ersättning kan det vara hjälpsamt att anställa en jurist som kan hjälpa dig genom processen. Vill du ha mer hjälp eller har ytterligare frågor kan du boka tid med en av våra duktiga jurister hos Familjens Jurist.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.