Hej, Jag har köpt en bostadsrätt och undrar vad som avses med fast egendom/långvarigt bruk. Förstått att diskmaskin, monterad köksutrustning, garderober osv ingår. Men hur gäller det med fastmonterade hyllor i vardagsrum och t.ex. tv-fäst som sitter fast i vägg? Då dessa utgör hål m.m. när det tas bort, och då fastmonterat kan det avses fast egendom eller långvarigt bruk? Jag ställer frågan då det blivit fula hål i väggarna på lägenheten jag köpt efter att tidigare boende tagit bort hyllor, tavlor, tv-vägg-fäste m.m. Gällande den ena av möblerna hade vi även avtalat att det skulle sitta kvar (ej i köpeskontrakt men muntligt samt per sms). Denna togs dock ändå bort och lämnade fula märken (hål). Vad har jag för rättigheter i detta? Kan man begära att rummet ska återställas och målas om? Tänker både på vad som borde ingå och vad som gäller vår överenskommelse om att den ena väggfasta möbeln inte fick sitta kvar. Vad kan man göra?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Fast egendom är jord, det vill säga en bit mark. En bostadsrätt är lös egendom. Regler om fel, köparens undersökningsplikt och överlåtelseskick finns därför i Köplagen. Utöver det finns regler om formkrav vid överlåtelse, vilka åtgärder som kräver föreningens tillstånd m.m. i Bostadsrättslagen.
Vid köp av bostadsrätt ingår viss fast inredning, så kallade byggnadstillbehör. För att avgöra vad som ingår används reglerna om byggnadstillbehör i Jordabalken även om denna lag inte i övrigt gäller bostadsrätter.
I första hand bestäms vilka byggnadstillbehör som ska ingå i köpet och vara kvar i lägenheten i överlåtelseavtalet. Om det finns skrivet i köpekontraktet att vissa monterade hyllor eller liknande ska finnas kvar gäller detta.
Är det inte reglerat i avtalet finns reglerna i 2 kap 2 § Jordabalken till hjälp. Avgörande är om föremålen tillförts bostadsrätten för stadigvarande bruk. Sådant som vitvaror, badrumsinredning, garderober, el-, vatten- och avloppsanordningar och liknande är byggnadstillbehör. För bostadsrätter ingår även sådant som bostadsrättsföreningen tillfört lägenheten, exempelvis en fastmonterad hatthylla.
Det är inte helt säkert att inredning som vägghyllor eller tv-fästen, räknas som byggnadstillbehör. Om den förra ägaren själv monterat dessa talar det mot att de räknas som byggnadstillbehör. Däremot har ni avtalat om att vissa saker ska lämnas kvar på sms. Om du inte betalat något extra för den möbel som förra ägaren tagit med sig kan det dock vara svårt att få ersättning eftersom det inte framgår vad det är för typ av möbel. Det är därför inte säkert att den räknas som byggnadstillbehör som ska ingå i köpet.
Som fel räknas att bostadsrätten avviker från vad som avtalats eller vad köparen angett vid försäljningen enligt 17 och 18 § Köplagen. För att köparen ska ha rätt till ersättning för felet krävs att det inte upptäckts innan köpet och att köparen fullgjort sin undersökningsplikt enligt 20 § Köplagen, dvs försökt upptäcka eventuella fel.
Sådant som hål i väggar efter tävlar, hyllor och liknande räknas inte som dolda fel eftersom de är lätta att upptäcka vid undersökning av lägenheten. Om sådant som enligt överlåtelseavtalat ska ingå i köpet eller som utgör byggnadstillbehör har tagits bort kan det däremot innebära att det föreligger fel i bostadsrätten.
Om säljaren vid försäljningen utlovat att vissa möbler ska ingå skulle det också kunna utgöra fel om dessa tagits bort eftersom lägenheten i sådana fall avviker från vad köparen angett vid försäljningen. Detta är dock inte säkert utan beror på vad det är för möbel, på vilket sätt säljaren utlovat att möbeln ska ingå i köpet och om detta kan antas ha inverkat på valet att köpa bostadsrätten.
Om det är fråga om fel finns rätt till bland annat avhjälpande, prisavdrag och skadestånd enligt 30 § Köplagen.
Det är inte helt klart om de aktuella möblerna utgör byggnadstillbehör. Om de tillförts för stadigvarande bruk alternativt om föreningen tillfört dessa utgör de byggnadstillbehör. Ett tips är att kontakta mäklaren om de saker du är osäker på, de bör ha kunskap om frågor av denna typ. Angående den möbel som säljaren tagit med sig trots att ni kommit överens om att den ska vara kvar är det bäst att i första hand kontakta säljaren och försöka komma överens om en lösning.
Du kan läsa mer om dolda fel i Svensk fastighetsförmedlings guide. Om du tror att det kan vara fråga om fel i bostadsrätten, exempelvis om säljaren tagit bort föremål som utgör byggnadstillbehör, kan du boka tid med en jurist hos Familjens Jurist som hjälper dig att gå vidare.
Föreningen är dessutom ansvarig för att bostaden är i acceptabelt skick vid en överlåtelse. Om så inte är fallet har du rätt till avhjälpande på föreningens bekostnad enligt 7 kap 2 § Bostadsrättslagen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.