Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Delägare i hus på ofri grund, vad gäller?

Hej! Jag äger 2/3 av en stuga inklusive lösöre, men stugan står på "ofri grund". Min kusin som äger 1/3 av stugan och hela tomten hotar med att sälja. Vad har jag för rättigheter?

1: Jag har gåvobrev på 2/3 av stugan, kan jag registrera "ägandet" på något sätt (hos myndighet)?

2: Har jag några verktyg/rättigheter att ta till för att hävda min rätt?

3: Fastigheten är taxerad 2021 till 148 000kr, varav markvärdet är 148 000kr. Äger jag då 2/3 av ingenting (ekonomiskt)?

Rådgivarens svar

2021-12-28

Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga juristen med dina frågor. Jag ska i det följande redogöra för relevanta lagrum och försöka besvara dina frågor.

1. Registrera ägande av hus på ofri grund

Ett hus på ofri grund är lös egendom. Lantmäteriet registrerar ägare av fast egendom i fastighetsregistret. För att ett hus ska höra till fastigheten, vara så kallat fastighetstillbehör, krävs bland annat att ägarförhållandena för de fastigheten samt huset är desamma, vilket de inte är i ert fall. Lös egendom kan inte registreras i fastighetsregistret.

Vem som är ägare av ett hus på ofri grund kan emellertid anmälas till Skatteverket och registreras i fastighetstaxeringsregistret. Byggnad på annans mark (hus på ofri grund) är visserligen lös egendom, men ska jämställas med fastighet när det gäller fastighetsskatt och fastighetsavgift. Eftersom byggnad och mark inte har samma ägare måste dessa fastighetstaxeras var för sig i olika taxeringsenheter.

En förutsättning för att byggnaden ska fastighetstaxeras och ges ett värdeår är att den får ett taxerat byggnadsvärde på minst 50 000 kr. Om byggnaden är ett uppfört småhus på ofri grund med ett byggnadsvärde under 50 000 kr, blir den inte fastighetstaxerad och får inget byggnadsvärde och inget värdeår.

2. Rättigheter för dlägare av hus på ofri grund

För samägande i hus gäller lagen om samäganderätt om inget annat avtalats. Av 2 § framgår att när det gäller förfogande över och förvaltning av egendomen i sin helhet så ska alla delägare vara överens om de åtgärder som tas gällande egendomen. Det hindrar dock inte en delägare att sälja sin egen del. Enligt lagen har även delägarna rätt att hos tingsrätten begära att egendomen ska bjudas ut på offentlig auktion (6 §). En annan delägare kan motsätta sig detta och framföra sin åsikt. Om rätten beslutar att utbjudning ska ske, utser rätten en god man som tar hand om försäljningen (8 §).

3. Ekonomisk värde hus på ofri grund

Av 5:1 fastighetstaxeringslagen (FTL) följer att ett taxeringsvärde ska bestämmas för varje skatte- och avgiftspliktig taxeringsenhet. 5:2 FTL anger att taxeringsvärde ska bestämmas till det belopp som motsvarar 75 procent av taxeringsenhetens marknadsvärde. Med marknadsvärdet för en taxeringsenhet avses det pris som den sannolikt betingar vid en försäljning på den allmänna marknaden (5:3 FTL). 5:7 FTL anger att för bland annat småhusenheter ska delvärdena byggnadsvärde och markvärde bestämmas. Byggnadsvärde är värdet av de byggnader som hör till taxeringsenheten. Markvärde är värdet av taxeringsenhetens tomtmark, täktmark, fallrätt och markanläggningar.

Eftersom markvärdet i ert fall är detsamma som taxeringsvärdet är det sannolikt att Skatteverket bestämt byggnadsvärdet till mindre än 50 000 kronor. Det innebär dock inte att huset inte är värt någonting alls, eftersom marknadsvärdet bör vara högre.

Avslutningsvis

Jag hoppas att du är nöjd med mina svar. För frågor om taxeringen bör du vända dig till Skatteverket. Vill du ha hjälp med att göra din rätt gällande som samägare till huset på ofri grund kan du vända dig till Familjens jurist, här kan du boka en tid. Familjens jurist kan även hjälpa er upprätta ett samäganderättsavtal om det skulle vara av intresse.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.