Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Den gemensamma bostaden vid en skilsmässa

Hej! Min fru har varit otrogen och begär skilsmässa nu. Vi har varit gifta i 20 år nu. Vi har 10 gemensamma barn. Hyreskontraktet står endast på mig. Har jag rätt att byta ut lägenhet? Har jag rätt att slänga ut henne? Hon går inte med på något förslag alls och envisas om att hon ska ha rätt till vår lägenhet.

Rådgivarens svar

2021-08-04

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Den gemensamma bostaden

En make får inte utan den andra makens samtycke avhända sig, pantsätta, hyra ut eller på annat sätt med nyttjanderätt upplåta den gemensamma bostaden, 7 kap. 5 § äktenskapsbalken. Med avhändelse menas överlåtelser (köp, byte och gåva), men även varje disposition varigenom ägarmaken frivilligt avstår från egendomen. Kravet på samtycke gäller inte bara under äktenskapet utan även efter äktenskapsskillnad till dess att bodelning har skett och det därigenom har blivit bestämt vilken egendom som varje make ska ha.

Kvarsittanderätt

Vid skilsmässa har en make/maka möjlighet att ansöka om kvarsittanderätt till den gemensamma bostaden fram till dess att bodelning har skett. Ansökan om kvarsittanderätt görs hos tingsrätten, 14 kap. 7 § äktenskapsbalken. Den som inte får kvarsittanderätt till den gemensamma bostaden måste genast flytta från bostaden. Vem som står på hyreskontraktet är inte avgörande för vem som får kvarsittanderätt till dess att bodelning sker utan den som har störst behov av den gemensamma bostaden är av betydelse.

Övertaganderätt

Vid bodelningen har den make som bäst behöver makarnas gemensamma bostad eller bohag rätt att få den på sin lott. En makes rätt att överta bostaden ska gälla endast om det även med hänsyn till omständigheterna i övrigt framstår som skäligt. En behovs- och skälighetsprövning ska alltså göras när det ska avgöras vilken make som ska få bostaden. Den som ska bo med barnen anses ha störst behov av den gemensamma bostaden, 11 kap. 8 § äktenskapsbalken.

I ditt fall och rekommendation

Utifrån de omständigheter som du har nämnt verkar lägenheten vara er gemensamma bostad. Då är det inte tillåtet att byta den gemensamma bostaden utan din frus samtycke. Utan ett beslut om kvarsittanderätt till den gemensamma bostaden har man inte rätt att kasta ut maken/makan från den gemensamma bostaden. Jag rekommenderar därför att du ansöker om kvarsittanderätt till er lägenhet.

Om du behöver ytterligare rådgivning rekommenderar jag att du tar kontakt med någon av våra jurister på Familjens Jurist. Familjens Jurist har stor kunskap och erfarenhet inom familjerätt och kan hjälpa dig vidare. Mer information finner du på https://www.familjensjurist.se/vara-tjanster/bodelning/.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.