Jag köpte en Gård för några år sen. I köpekontraktet stod det att min granne hade servitut på att nyttja mitt vatten. I fjor började jag röja upp på tomten och i ett buskage stod ett Elskåp som ägs av Eon. Jag tog kontakt med dem och frågade om det var möjligt att få skåpet flyttat, men det var inte så lätt då skåpet hade kablar som gick till fler fastigheter. Och jag åkte på en kostnad på 14 tusen kronor om jag ville flytta skåpet 5 meter. Då frågade jag dem om hur det var möjligt att dem ens kunde ha ett skåp mitt på min tomt med en kabel som går tvärs över min åker utan servitut. Då började dem bli otrevliga och ville inte diskutera ärendet. Jag bad än en gång om att få skåpet flyttat och då gratis pga inga servitut fanns. Han jag pratade med på Eon ville inte hjälpa mig Jag har frågat lantmäteriet angående elkabel och skåpet. Dom vill inte hjälpa mig fick jag till svar. Så min fråga hur kan Eon utan servitut få ha kablar och skåp på en fastighet utan servitut är det ens möjligt?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.
Din fråga gäller ett elskåp som står på din fastighet. Eftersom det inte finns något servitut eller annan överenskommelse gällande elskåpet utgår jag ifrån att det finns en ledningsrätt för elskåpet och tillhörande ledningar. Detta regleras i huvudsak i ledningsrättslagen. Jag kommer gå igenom vad en ledningsrätt innebär, samt hur du kan undersöka vidare vad som gäller på din fastighet.
Rätten att dra elledningar över någon annans mark kallas ledningsrätt. En ledningsrätt beslutas av Lantmäteriet efter en förrättning, 1 och 5 §§ ledningsrättslagen.
En ledningsrätt gäller för all framtid, oavsett om den beslutades när någon annan ägde fastigheten. En ledningsrätt kan dock omprövas av Lantmäteriet vid en ny förrättning om det har inträtt nya förhållanden som väsentligen inverkar på frågan, 33 § ledningsrättslagen.
Eftersom du berättar att det inte finns något servitut eller någon annan överenskommelse misstänker jag som sagt att det kan röra sig om en ledningsrätt. Det är dock inte garanterat att så är fallet.
Eftersom att ledningsrätt beslutas av Lantmäteriet är de handlingar som rör den eventuella ledningsrätten allmänna (i den mån sekretess inte finns). Det betyder att du har rätt att begära ut handlingarna som ligger till grund för beslutet om ledningsrätt enligt grundlag (2 kap. 1 § tryckfrihetsförordningen). På så sätt kan du ta reda på om det rör sig om en ledningsrätt.
Om det finns en ledningsrätt på din fastighet som säljaren inte har informerat dig om utgör det ett rättsligt fel i fastigheten enligt 4 kap. 17 § jordabalken. Det innebär att du kan ha rätt till nedsättning av köpeskillingen enligt 4 kap. 12 § jordabalken under förutsättning att du reklamerar detta till säljaren inom skälig tid från då du upptäckte felet, 4 kap 19 a § jordabalken.
Innan du undersöker vidare hur du kan gå vidare med detta är det bäst att ta reda på om det rör sig om en ledningsrätt eller något annat. Kontakta lantmäteriet igen och fråga om det finns en ledningsrätt över din tomt, och att (om du vill) du vill begära ut handlingarna gällande ledningsrätts-beslutet. Om du vill läsa mer om ledningsrätter finns det bra information om detta på Lantmäteriets hemsida.
Om det är en ledningsrätt på tomten kan du som sagt reklamera köpet och kräva avdrag på köpeskillingen. Tänk då på att reklamera så snart som möjligt för att uppfylla kravet på reklamation inom skälig tid.
Mitt svar är väldigt allmänt eftersom jag inte vet om det rör sig om en ledningsrätt eller något annat, men det är i varje fall en trolig förklaring. Om du vill ha ytterligare rådgivning och hjälp med att ta reda på hur det ligger till med elskåpet rekommenderar jag att du kontaktar en jurist. Du kan komma i kontakt med juristerna på Familjens Jurist här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.