Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Får grannen sätta upp en markis?

Hej! Vi bor i en bostadsrättsförening med lägenheter på markplan och lägenheter en trappa upp. Vi bor en trappa upp. Enligt riktlinjer framtagna av styrelsen så skall en bostadsrättsinnehavare som vill sätta upp ex. en markis fråga styrelsen som sedan inhämtar synpunkter från grannar innan beslutet fattas. Nu har grannen under oss satt upp en markis som är 6m bred och går ut 3 meter från kanten på vårt balkonggolv. Markisen inskränker så mycket att det stör vår utsikt mot vattnet när vi sitter på balkongen då det ser ut som en grå asfaltsväg i stället för gräsmattan som vi såg innan. Styrelsen säger att de fattat beslutet med bakgrunden att de inte ansåg inskränkningen vara stor eller ha stor påverkan för vår utsikt. Den som satt upp markisen sitter själv med i styrelsen men uppger att han inte var närvarande vid beslutet. Då styrelsen fattat ett beslut utan att följa de riktlinjer som de själva satt upp anser vi att beslutet inte bör vara giltigt. Vi har påtalat detta för föreningen som trots det vidhåller att beslutet står fast trots att de erkänt att de brustit i att inhämta synpunkter från oss som närmast berör granne. Har grannen rätt att sätta upp sin markis? 

Rådgivarens svar

2022-03-30

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för det rättsläge som gäller i ditt beskrivna fall.

Föreningens ansvar i en Brf

Det är stadgarna som påvisar att en bostadsrättsförening har ansvar för bostadens yttersida. Det är helt korrekt att ett godkännande behöver inhämtas för att få montera upp en markis (som inte är fristående). Beroende på vilken slags markis som monteras upp kan det även krävas bygglov från kommunen. I det fall markisen exempelvis inte är självbärande (stödben eller dylikt som håller upp markisen) kan ett bygglov behöva inhämtas.

Bostadsrättslagen (BL) om tillstånd

I bostadsrättslagens 7 kap. 7 § 1 st. framgår det att en bostadsrättsinnehavare inte får utföra vissa former av förändringar i lägenheten utan styrelsens tillstånd, som exempelvis göra ingrepp i bärande konstruktion. Styrelsen får däremot inte vägra att medge tillstånd till en åtgärd som avses i första stycket om inte åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen. I stadgarna kan det vidare skrivas in ytterligare bestämmelser om tillståndsinhämtande och vad styrelsen behöver beakta vid ett godkännande. Framgår det således av stadgarna att styrelsen har en skyldighet att inhämta synpunkter från grannar som kommer att beröras av en förändring, gäller det. Riktlinjer har inte samma bindande effekt som paragrafer i stadgarna, och är således enbart riktlinjer. Men det är viktigt för en brf att förhålla sig till de riktlinjer som satts upp.

Er situation

Vad kan man göra om styrelsen har beslutat till er nackdel? Dessvärre är de rättsliga åtgärderna som ligger för handen för er att överpröva styrelsens beslut relativt få. Det man kan göra är att aktivt på stämman få sin röst hörd, läsa stadgarna noga och undersöka vad som står stipulerat där, men även samtala med styrelsen om beslutet. Skulle det vara så att markisen är byggd på ett vis som potentiellt hade krävt bygglov/hade krävt bygglov, kan detta framföras till byggnadsnämnden hos kommunen. Har ett byggnadsverk genomförts i strid med Plan och bygglagen (PBL), så får byggnadsnämnden förelägga den som äger fastigheten eller byggnadsverket att vidta rättelse inom en viss tid, 11 kap. 20 § PBL.

Till sist kan även nämnas att även om styrelsen har beslutsrätt i frågan enligt stadgarna, så har en medlem alltid rätt att få ett önskat ärende prövat på stämman om denne skriftligen begär det.

Du är välkommen att höra av dig med fler frågor eller kontakta någon utav våra jurister på Familjens Jurist. Tidsbokning går att göra här.

 

Med Vänlig Hälsning,

Wilma Tukonen


Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.