Min granne har ett jättestort körsbärsträd. Detta träd sträcker sig över vår tomt och dess frukter gör att fåglar sitter i trädet och bajsar ner lekstugan som mina barn har ståendes på vår tomt. När bären faller ner kommer bin och då vågar vi inte släppa ut våra barn på baksidan. Kärnorna får vi in i gräsklipparen och det känns som om att den kan gå sönder då det smäller väldigt när man klipper. Vi har försökt kratta undan kärnorna men det faller bara på mer. Vi vill inte ha en sådan sommar till! Till saken hör att grannen som äger tomten med det stora trädet har dött. Huset har stått tomt i 2,5 år. Vart kan vi vända oss och vad säger lagen? Kan vi klippa trädet?
Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för relevanta lagrum och en rekommendation kring hur ni kan gå vidare i en situation som denna.
Reglering
3 kap. 1 § Jordabalken slår fast att var och en vid nyttjande av sin eller annans fasta egendom ska ta skälig hänsyn till omgivningen. Även 8 kap. 15 § Plan- och bygglagen stadgar att en tomt ska hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer. 3 kap. 2 § Jordabalken anger att tränger rot eller gren in på fastighet från område intill denna och medför detta olägenhet för fastighetens ägare, får denne ta bort roten eller grenen. Områdets ägare ska dock beredas tillfälle att själv utföra åtgärden, om åtgärden kan befaras medföra skada av betydelse för ägaren.
Er situation
Av vad du beskriver medför de grenar från körsbärsträdet som hänger över er tomt olägenhet för er. På förekommen anledningen har ni därför rätt att kapa de grenar som hänger över er tomt och stör, dock inte avlägsna hela trädet. Det är svårt att avgöra om det skulle medföra betydande skada för grannen att ni gör detta. För att vara på säkra sidan bör ni först försöka leta reda på fastighetsägaren och ge denne chans att avlägsna grenarna själv. Eftersom den förra fastighetsägaren avlidit och fastigheten stått tom sedan dess har fastigheten troligtvis gått i arv. Ni kan kontakta Lantmäteriets Fastighetsinskrivningen för att försöka ta reda på vem som är nuvarande fastighetsägare. Eventuellt kan er kommun också vara behjälplig. Vid en eventuell tvist eller skadeståndstalan i domstol är det till er fördel om ni först försökt kontakta fastighetsägaren.
Avslutningsvis
För ytterligare rådgivning, boka en tid med Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.