Jag har framtidsfullmakt för min 92 åriga mamma. Hon har stora minnessvårigheter redan. OM hon kan få ett omsorgsboende i kommunen, visst har jag då befogenhet att sälja hennes lägenhet då hon inte har råd att behålla den då?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Din fråga handlar om framtidsfullmakt och om sådan kan omfatta försäljning av bostad. Jag kommer därför gå igenom relevanta bestämmelser i lagen om framtidsfullmakter, förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Vad är en framtidsfullmakt?
En framtidsfullmakt är en skriftlig fullmaktshandling som ger en eller flera fullmaktshavare behörighet att företräda fullmaktsgivaren gentemot tredje man. Framtidsfullmakten upprättas medan fullmaktsgivaren är frisk och börjar gälla när denna på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande förlorar sin förmåga att ta hand om de angelägenheter som fullmakten avser (lagen om framtidsfullmakter 1 §).
Det är fullmaktshavaren som bedömer när ett sådant tillstånd har inträtt (lagen om framtidsfullmakter 9 §). Fullmaktshavaren kan också begära att tingsrätten beslutar att framtidsfullmakten har trätt i kraft (lagen om framtidsfullmakter 11 §). När framtidsfullmakten väl börjar gälla ska fullmaktshavaren meddela fullmaktsgivaren, dennes make eller sambo samt närmaste släktingar att fullmakten trätt i kraft och vad det innebär (lagen om framtidsfullmakter 10 §).
Framtidsfullmaktens innehåll
En framtidsfullmakt får omfatta personliga och ekonomiska angelägenheter (lagen om framtidsfullmakter 2 § 1 st). Det kan handla om skötsel av löpande ekonomiska angelägenheter som att betala räkningar, hantera avtal om hyra, el och andra abonnemang. Det kan också handla om förvaltning av tillgångar såsom bankkonton, fonder och aktier. Med personliga angelägenheter menas bland annat att se till att fullmaktsgivaren har ett lämpligt boende, hemtjänst eller en kontaktperson. Till personliga angelägenheter hör också att hjälpa fullmaktsgivaren i sina kontakter med hälso- och sjukvården. En framtidsfullmakt får dock inte omfatta åtgärder enligt hälso- och sjukvårdslagen eller tandvårdslagen (lagen om framtidsfullmakter 2 § 2 st). Fullmaktshavaren kan inte heller få behörighet i frågor om att ingå äktenskap, upprätta testamente eller liknande frågor av personlig karaktär.
Din situation och rekommendation
Av din fråga framgår att din mamma har minnessvårigheter. Allmänt gäller att det är upp till dig som fullmaktshavare att bedöma om minnessvårigheterna innebär att framtidsfullmakten träder i kraft. Ett annat alternativ är att begära att tingsrätten fastställer detta. Därefter ska din mor, hennes make eller sambo samt hennes närmsta släktingar meddelas att fullmakten trätt i kraft och vad det innebär.
Din fråga är om du som fullmaktshavare får sälja din mors bostad. Lagen om framtidsfullmakter anger vad en fullmakt får omfatta och inte. Försäljning av fullmaktsgivarens bostad hör inte till undantagen. Det finns inte heller någon annan bestämmelse som anger att försäljning av bostad inte får omfattas av en framtidsfullmakt. Möjligheten för dig att sälja hennes bostad beror därför på vad som framgår av fullmakten. Jag rekommenderar att du undersöker vad fullmakten i ditt fall omfattar.
Jag hoppas att du känner att du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen. Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga kan du boka en tid med en av våra jurister som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.