Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Får man göra uppskov på skatten på vinst vid försäljning av två bostadsrätter som är sammanbyggda till en?

Hej, jag har sålt en bostadsrätt som är en sammanslagning av 2 mindre lägenheter från början. Bostadsrättsföreningen har inte velat göra om andelstalen så vid försäljningen betraktades dessa som 2 lägenheter. Skatteverket hävdar att jag inte kan göra uppskov på båda (i min värld finns det bara en lägenhet) utan enbart i den ena. Lägenheten har använts som en helhet med ett kök och badrum sedan 2003. Att bostadsrättsföreningen inte har velat ändra upplägget beror på att det fortfarande sker sammanslagningar då föreningen mestadels bestå av små lägenheter. Men det ska inte behöva drabba mig på detta sättet. Hur kan jag bestrida Skatteverkets förslag till beslut?

Rådgivarens svar

2022-07-24

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Jag förstår din situation som följande:

Du bor i vad som planlösningsmässigt fungerar som en lägenhet, men i bostadsrättsföreningen räknas det som två lägenheter. Du sålde lägenheten/lägenheterna och vill göra uppskov på skatten på båda försäljningar men Skatteverket godkänner endast att det görs på vinsten på en bostadsrätt. Du undrar nu om Skatteverket har fel.

Detta är en skatterättslig fråga. Jag ska besvara frågan genom att kort förklara hur uppskovsreglerna fungerar, och sedan beröra ditt specifika fall. Jag kommer att utgå ifrån inkomstskattelagen (1999:1229), vilken förkortas till IL.

Uppskov

Man får göra uppskov med skatten på kapitalinkomster (47 kapitlet 2 § IL) från försäljning av bostadsrätt. Då måste tre förutsättningar vara uppfyllda:

1.      Man gör en kapitalvinst på grund av försäljning av ens gamla bostad.

2.      Man har förvärvat eller tänker förvärva en ny bostad.

3.      Man bor eller ska bosätta sig i den nya bostaden.

Din fråga är alltså om dessa regler kan tillämpas på ditt fall.

Ursprungsbostad

Den gamla bostaden kallas i IL för ursprungsbostad. I 47 kapitlet 3 § IL finns en definition av ursprungsbostad. Där sägs inte mycket relevant för ditt fall annat att bostaden ska vara ens permanentbostad och att man ska ha varit bosatt där under viss tid.

Ett rättsfall

Högsta förvaltningsdomstolen har bland annat till uppgift i Sverige att bedöma vad svensk lag faktiskt innebär i praktiken, då lag ofta är mer generellt formulerad. Vad den högsta förvaltningsdomstolen säger följs av myndigheterna, inklusive av Skatteverket, och så ska det vara.

Den högsta förvaltningsdomstolen har i ett specifikt fall vid namn RÅ 2010 ref. 55 förklarat hur man skatterättsligt ska bedöma fallet när två bostadsrätter är sammanbyggda till en.

I det fallet fanns det två lägenheter som var sammanbyggda till en lägenhet. Det gick inte att bo i dem separat. De två sammanbyggda lägenheterna var dock i bostadsrättsföreningen upplåtna med varsin bostadsrätt.

Den högsta förvaltningsdomstolen sade i rättsfallet att trots att de båda bostadsrätterna endast fungerade som ett boende så gäller att uppskov endast kan ske på en av försäljningarna.

Ditt fall

Med hänsyn till vad den högsta förvaltningsdomstolen har sagt i frågan är min bedömning att Skatteverket har gjort en korrekt bedömning i ditt fall. Uppskov på skatten borde endast kunna göras på en av försäljningarna. Jag vill dock flagga för att jag inte har all information som behövs. Det är exempelvis inte helt uppenbart i din fråga att det handlar om att din lägenhet är upplåten med två bostadsrätter.

Vill du ha en mer säker bedömning skulle jag rekommendera att du bokar tid med en jurist här hos Familjens jurist. De har då möjlighet att ställa de frågor som krävs för ett uttömmande svar.

Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Lycka till!

Med vänlig hälsning,

Kevin Torssell

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.