Hej! Ordföranden i vår BRF klev in i våran lägenhet idag med en besiktningsman för att kolla balkongen. Jag ville dock inte ha in henne (ordf.) i lägenheten pga tidigare övertramp! Jag sa detta till henne men fick då svaret att ”detta är två olika saker” varpå hon klev in i lägenheten ändå och stod sedan i vårt storarum och tittade ut på besiktningsmannen när han gjorde sitt jobb på balkongen. Min fråga är nu, hade ordföranden i vår BRF rätt att göra så eller har hon begått hemfridsbrott?
Hej och stort tack för att du ställer din fråga till oss på Fråga Juristen. Jag kommer först att undersöka om bostadsrättsföreningen får gå in i din lägenhet utan ditt tillstånd. Slutligen kommer jag att ge dig tips på hur du kan eller bör gå vidare i din situation.
Gå in i någon annans lägenhet
Att gå in i någon annans lägenhet utan tillåtelse är ett brott. Brottet heter hemfridsbrott och regleras i 4 kapitlet 6 § brottsbalken. Här framgår att den som olovligen tränger in i annans bostad döms för hemfridsbrott till böter. Det ska vara en bebodd bostad. Är hemfridsbrottet att bedömas som grovt kan det istället bli fängelse i upp till två år.
Får ordförande gå in i lägenheten?
En person i BRF styrelse har inte rätt att gå in i en bostadsrätt utan bostadsrättshavarens tillstånd. I 7 kapitlet 13 § bostadsrättslag framgår att företrädare för föreningen har rätt att komma in i lägenheten när det behövs för tillsyn eller för att utföra arbete. Får man inte tillstånd av bostadsrättsinnehavaren måste man söka om tillstånd från Kronofogden. Bostadsrättsförening har alltså inte rätt att bara gå in i en lägenhet.
Det är föreningen som bestämmer tidpunkten för tillträde men bostadsrättshavaren ska inte orsakas större olägenhet än nödvändigt. Detta sker genom att föreningen ger medlemmen besked i rimlig tid innan tillträdet. Några veckor bör i normalfallet vara tillräckligt . Är det fråga om större arbeten måste givetvis besked lämnas i god tid.
Bedömningen i ditt fall
Eftersom bostadsrättsföreningar har hand om frågor som har med besiktning av balkonger att göra, finns det troligtvis skäl för ordförande i föreningen att gå in i bostadsrätten i samband med en sådan besiktning. Balkonger är ofta sådant yttre underhåll som åligger föreningen, och då måste de ha möjlighet att genomföra sitt arbete.
Kanske kan du prata med styrelsen i din BRF om detta. Nästa gång kanske en annan företrädare för styrelsen kan följa med besiktningsmannen in i lägenheten.
Hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor, har du ytterligare frågor är du välkommen att ställa dem till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.