Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Får vi tillbaka vår handpenning för en nyproducerad bostadsrätt om säljaren går i konkurs?

Hej, vi ska köpa en nyproducerad bostadsrätt. Inflytt har nu skjutits upp flera gånger och vi börjar bli oroliga kring bostadsföreningens (projektutvecklarnas) likviditet. Kommer vi att få tillbaka vår handpenning om föreningen går i konkurs och inga bostadsrätter färdigställs? Vi har skrivit ett depositionsavtal där en mäklare åtar sig att ”omhänderta och förvalta” handpenningen. Där står också att ”redovisning av det deponerade beloppet jämte upplupen ränta ska ske så snart det klarlagts vem av förvärvaren eller upplåtaren som har rätt till beloppet”. Innebär detta att bostadsrättsföreningen ännu inte äger vår handpenning utan att vi har rätt till den i ett fall inga bostadsrätter blir färdigställda?

Rådgivarens svar

2022-12-21

Hej! Tack för att ni vänder er till oss på Fråga Juristen med din fråga. Er fråga avser vem som har rätt till handpenningen för en bostadsrätt om bostadsrättsföreningen ni köper den av går i konkurs. Reglerna i bostadsrättslagen (1991:614) är tillämpliga på förhållandet mellan bostadsrättsinnehavare och bostadsrättförening, och köplagen (1990:931) (KöpL) är tillämplig på köp av bostadsrätt, då denna utgör lös egendom. Till att börja med kommer jag att redogöra för vad som gäller generellt och sedan applicera det på er situation.

Köp av bostadsrätt

Enligt 3 § KöpL så är denna lag dispositiv, vilket innebär att det går att avtala om annat än vad som följer av just KöpL. För ett köp av lös egendom så är det alltså främst det avtal över den överenskommelse som personerna når för överlåtelsen som styr vad som gäller för köpet.

Om något annat inte står i avtalet så har köparen enligt köplagens regler rätt att häva ett köp om säljaren begår ett avtalsbrott, exempelvis genom dröjsmål enligt 25 § KöpL, eller om varan är felaktig enligt 30 § KöpL. Får köparen aldrig sin vara ger det därmed köparen rätt att häva köpet, vilket resulterar i att säljarens skyldighet att överlämna varan och köparens skyldighet att betala för köpet försvinner, 64 § KöpL. Enligt samma bestämmelse ska vardera parten också lämna tillbaka vad den har tagit emot i den mån köpet redan har fullgjorts. Skulle säljaren gå i konkurs och säljaren har tagit emot en betalning för ett köp som sedan har hävts, då får köparen i det fallet en fordran i säljarens konkurs.

Det finns även en bestämmelse i 7:3 § bostadsrättslagen som ger bostadsrätthavaren rätt att frånträda bostadsrätten om denne hindras från att få tillträda lägenheten i rätt tid, om hindret är av väsentlig betydelse. Bostadsrättshavaren kan även enligt samma bestämmelse ha rätt till skadestånd om denne lider skada, om dröjsmålet beror på föreningens försummelse.

Handpenning är en säkerhet som ställs både för köparen och för säljarens skull som en försäkran på att köpet kommer att genomföras. Handpenningen betalas i anslutning till kontraktsskrivningen och är oftast 10 procent av köpeskillingen, det vill säga det slutgiltiga priset på bostaden. Eftersom handpenningen därmed är en slags ”förskotts-delbetalning” så ska säljaren som utgångspunkt betala tillbaka handpenningen om köpet inte genomförs, om inte något annat följer av avtalet i det enskilda fallet. I avtalslagen (1915:218) (AvtL) finns en bestämmelse om att ett oskäligt avtalsvillkor i vissa fall kan jämkas, 36 § AvtL.

Er situation

Hur handpenningen ska hanteras om bostadsrätterna inte färdigställs beror alltså på vad som står i erat köpekontrakt för bostadsrätten. Om det inte har reglerats i erat kontrakt så gäller som sagt köplagens bestämmelser och ni ska som utgångspunkt ha rätt att häva köpet och få tillbaka handpenningen om köpet inte fullföljs och det beror på säljaren. Skulle säljaren gå i konkurs följer det att ni får en fordran i konkursen som avser den erlagda handpenningen. Ni kan även med fördel veta om möjligheten att eventuellt kunna utnyttja bostadsrättslagens bestämmelse om frånträde om tillträdet fortsätter att förskjutas, och avtalslagens jämkningsregel för oskäliga avtalsvillkor som kan appliceras på ett köpekontrakt.

Hoppas det här besvarar er frågeställning! Är ni i behov av ytterligare rådgivning så har Familjens Jurist kunniga jurister med expertkunskap i en rad olika områden, lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.