Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Fastighet som gåva, vad händer med lånet?

Hej, Jag har en fråga angående Gåvobrev. Min man och en av mina barn äger hälften vardera av en fastighet. Min man vill ge sin del till mig som gåva. 1. Kan han skriva ett gåvobrev själv? 2. Om det finns lån kvar vad händer om maken avlider? 3. Kan jag då ta över befintligt lån som är c:a 260 000 kr?.

Rådgivarens svar

2022-05-08

Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. 

Samägande av fastighet 

Då det är två personer som äger en fastighet gemensamt aktualiseras samäganderättslagens bestämmelser. Denna lag är dock dispositiv vilket innebär att om ni har avtalat om annat så gäller avtalet före bestämmelserna i lagen. I mitt svar utgår jag ifrån att ni inte har skrivit något annat avtal och att samäganderättslagens bestämmelser således är tillämpliga i ditt fall. 

Det krävs samtycke från samtliga när en åtgärd avser egendomen i dess helhet, men om åtgärden (försäljningen, gåvan etc.) endast gäller en andel av i den samägda egendomen behövs inte alla delägarna samtycke, se 2 § Samäganderättslagen. Varje enskild ägare har alltså rätt att förfoga över sin andel. 

Fastighet som gåva 

När man ger bort en fastighet som en gåva krävs att man uppfyller vissa formkrav för att gåvan ska vara giltig. Vid gåva av fastighet gäller samma formkrav som vid köp av en fastighet, se 4 kap 29 § jordabalken. Detta innebär att man måste upprätta en skriftlig handling om givandet av gåvan samt att både gåvogivaren och gåvotagaren måste underteckna handlingen, enligt 4 kap 1 § jordabalken. Den skriftliga handlingen ska även tydligt specificera vilken fastighet det rör sig om, hur stor andel som ska ges i gåva samt innehålla en överlåtelseförklaring, alltså en förklaring om att gåvogivaren överlåter fastigheten till gåvotagaren.  

Vill gåvotagaren kunna ansöka om lagfart på fastigheten krävs det även att två personer har bevittnat undertecknandet av gåvobrevet. Lagfarten ska sökas inom tre månader efter att gåvobrevet upprättats, se 20 kap 2 § jordabalken, det görs hos Lantmäteriet. 

Vad händer med lånet?

Det vanligaste när man ger bort en fastighet som gåva är att även lånen följer med till mottagaren. Det är dock banken som måste erkänna att den nya personen kan ta över lånet. 

Ett övertagande av lånet kan dock anses som ersättning/vederlag för fastigheten och det är då taxeringsvärdet på fastigheten som avgör huruvida det är en gåva eller ett köp. Motsvarar eller överstiger vederlaget fastighetens taxeringsvärde för överlåtelseåret, anse överlåtelsen i sin helhet utgöra ett köp. Om det är gåva utlöser det ingen vinstberäknings, alltså gåvogivaren behöver inte betala eventuell vinstskatt, är det däremot ett köp utlöses kapitalvinstbeskattning för gåvogivaren.

Av ärvdabalken kapitel 18 § 1 framgår att när en person dör bildas ett dödsbo, vilket är en egen juridisk person. Det betyder att det är dödsboet som övertar den avlidnes skulder, och det är de kvarlevande arvtagarna som blir dödsbodelägare. Lånen betalas alltså av med tillgångarna i dödsboet. 

Din situation och rekommendation

För att svara på din fråga, vem som helst kan skriva ett gåvobrev men när det gäller gåva av fastighet måste vissa formkrav vara uppfyllda, därför kan det vara bra att ta hjälp vid skrivandet av ett gåvobrev. Hos oss på Familjens Jurist kan du få hjälp med att skriva gåvobrev antingen tillsammans med en jurist, eller genom vår onlinetjänst. Klicka här för att se mer!

Om din make behåller lånet skrivet på honom kan det alltså komma att betalas av från egendomen i hans dödsbo om han avlider. Det ni kan göra är att kolla med banken om det är möjligt att du tar över lånet redan vid tillfället för gåvan. Om lånet är mindre än taxeringsvärdet av din mans andel i fastigheten kan det fortfarande ses som en gåva. 

Jättebra att du skriver till oss med din fråga! Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.