Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Folkbokföringskrav vid övertagande av bostadsrätt?

Hej!
Mina föräldrar äger en bostadsrätt i Sthlm men bor i Vänersborg. Nu vill dom att jag och min bror skall få ta över den. Dom har pratat med bostadsrättsföreningen som säger att en utav oss måste vara skrivna på adressen. Kan det verkligen stämma? Om mina föräldrar skulle dö och vi fick ärva den tex så skall väl man inte behöva vara skriven där? Vi bor i hus bägge två och har inga planer på att skriva oss någon annanstans. 
Med vänlig hälsning. 

Rådgivarens svar

2018-10-10

Hej! Stort tack för att du hör av dig till oss på Fråga Juristen med dina frågor.

Kravet på folkbokföring från BRF:n
Det finns inget lagstadgat krav på att ni måste vara folkbokförda på adressen. Tvärtom gäller sedan 2018-07-01 att det är straffbelagt att folkbokföra sig på felaktig adress om personen inte gör det av skyddsskäl, se 42 § lagen om folkbokföring. Invånarna ska vara skrivna där de faktiskt bor.

Precis som du säger är det möjligt att äga en bostadsrätt genom arv utan att någon är skriven på den. Samma sak gäller för personer med fritidshus, en person med ett fritidshus kan äga det och samtidigt vara skriven på en annan adress där denne faktiskt bor. Sedan kan det ha betydelse för hemförsäkring huruvida personer är folkbokförda på adressen eller ej, så detta kan vara bra att kolla upp.

Handlingsplan
Huruvida föreningen stadgar något annat i sina stadgar blir svårt för mig att svara på. Jag rekommenderar er att kontakta bostadsrättsföreningen igen och be dem om hänvisning till på vilken grund de uppställer detta krav.

Vänliga hälsningar,
Beatrice

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.