Hej, Idag har jag en lägenhet med min ex sambo. Vi stod på ett bindande kontrakt på lägenheten och var inte tillsammans när lägenheten köptes. Idag bor hon i lägenheten och jag betalar av gemensamma lånet med henne och en egen hyra där jag bor idag. Har försökt bli av med den här lägenheten då jag inte klarar av att betala 2 lägenheter samtidigt. Lägenheten har varit ute för försäljning flera gånger men min ex sambo komplicerar för mig och tar bort annonsen. Nu säger hon att hon ska köpa ut mig men medverkar inte till bodelning. Vad borde jag göra? Är enda möjligheten tvångsförsäljning eller kan jag sluta betala så hon får stå för allt om hon ändå ska köpa ut mig?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Gemensamma lån och solidariskt ansvar
När två personer har ett gemensamt lån är det vanligt att de är solidariskt betalningsansvariga, enligt skuldebrevslagen 2 §. Det innebär att båda står på lånet och är betalningsansvariga men att om den ena inte betalar så kan banken kräva hela betalningen av den andra parten. Den betalande parten har dock rätt att kräva tillbaka den andres del av betalningen av denne.
Samboegendom
Regler om samboegendom finns i sambolagen. När ett samboförhållande upphör ska det ske en bodelning om någon av samborna begär det, sambolagen 8 §. Begäran måste framställas inom ett år från det att samboförhållandet upphör. Vid bodelningen ska samboegendom fördelas mellan samborna. Endast en bostad som har förvärvats med avsikt att samborna ska använda den som gemensam bostad ska ingå i en bodelning, sambolagen 3 §. Den som bäst behöver bostaden har rätt till den. Den som inte får bostaden ska ersättas för dess värde med övrig samboegendom eller med pengar. Om sambor inte kan komma överens om bodelning finns det möjlighet att begära att en bodelningsförrättare förordnas av en domstol, vilket är förenat med kostnader.
Tvångsförsäljning
Utgör en bostad inte samboegendom kan den ena köpa ut den andra på sedvanligt sätt. Parterna kan även sälja hela lägenhet till utomstående. Om parterna inte kan komma överens om försäljning av kan någon av dem begära tvångsförsäljning. Regler om tvångsförsäljning finns i samäganderättslagen. I praxis har det konstaterats att lagen i sina väsentliga delar bör kunna tillämpas analogt på bostadsrätter. I lagen anges att en delägare kan begära en tvångsförsäljning av bostaden utan att någon annan delägare behöver godkänna begäran, samäganderättslagen 6 §. Tvångsförsäljning begärs hos domstolen som sedan beslutar om bostaden ska säljas på offentlig auktion eller inte. Tvångsförsäljning kan hindras av en annan delägare om denne visar på att synnerliga skäl finns.
Er situation
Det är oklart huruvida bostaden i ert fall utgör samboegendom och ska ingå i en bodelning eller inte. Det bästa vore om ni kunde komma överens om att ditt ex ska köpa ut dig eller att ni ska sälja lägenheten. Om bostaden utgör samboegendom kan en bodelning genomföras. På Familjens Jurists hemsida kan man upprätta ett bodelningsavtal enkelt och smidigt online.
Om ni inte kan komma överens kan du ansöka om en bodelningsförrättare eller ansöka om tvångsförsäljning. I första hand är det dock en god idé att ta kontakt med en jurist som kan hjälpa till med att reda ut vad som gäller. Här kan du boka tid med en jurist hos Familjens Jurist.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.