Hej, Har nyligen ärvt ett hus (privatbostad) som i sin tur hyrs ut till en privatperson sedan många år tillbaka. Det finns idag ett hyresavtal som är nästan 20 år gammalt samt en klausul med "nyttjanderätt livet ut" enligt avtal. Hyresbeloppet har aldrig ändrats och ligger idag på en sådan låg nivå att jag går minus varje månad då räntorna stigit. Har jag rätt att göra en skälig hyreshöjning eller gäller det ursprungliga hyresavtalet?
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt för din fråga och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga hittar vi i Jordabalken (JB) och hyresförhandlingslagen (1978:304).
Omförhandla hyresavtal
Enligt 12 kap 54 § JB har hyresvärden och hyresgästen alltid möjlighet att gemensamt omförhandla hyresavtalet för bostaden. Förutsättning är dock att hyresavtalet inte omfattas av hyresförhandlingslagen (1978:304). Enligt den lagen ska förhandlingen ske mellan de hyresvärd- och hyresgästorganisationer som representerar respektive part. För att den lagen ska ha företräde framför Jordabalkens regler förutsätter det att hyresgästen och hyresvärden tidigare kommit överens om att hyresförhandlingslagen (1978:304) ska gälla. Om det inte är fallet gäller reglerna i Jordabalken, se 12 kap 53 JB. Enligt 12 kap 54 § JB måste hyresvärden först förhandla med hyresgästen om hyreshöjningen. Om parterna inte kan komma till ett samförstånd kan hyresvärden alltid vända sig till hyresnämnden och ansöka om en ändring av hyresvillkoren. Notera dock att hyresvärden endast kan ansöka om ändring om en månad efter att hyresgästen har delgivits information om hyreshöjningen. Därför rekommenderas det att hyresgästen meddelas genom rekommenderat brev. Däremot är mottagningsbevis inte nödvändigt.
Vilka uppgifter måste brevet innehålla?
Om bostaden hyrs ut på obestämd tid måste meddelandet från hyresvärden innehålla följande enligt JB 12 kap. 54 a §:
- Hur mycket hyran avses höjas (i kronor)
- Vad det totala hyresbeloppet kommer att bli
- När den nya hyran ska börja gälla.
- Att hyresgästen blir skyldig att betala den nya hyran om denne inte senast efter en viss angiven dag, vilket är två månader efter meddelandet lämnades, ger hyresvärden besked om att hyresgästen motsätter sig hyresvärdens begäran.
- Uppgifter om hyresvärdens adress, uppgifter om att hyresnämnden kan pröva skäligheten av den begärda hyran samt uppgifter om vad hyresgästen behöver göra för att en sådan prövning ska komma till stånd.
Din situation och rekommendation
Eftersom jag inte har alla detaljer i ert hyresavtal så rekommenderar jag att du först ser över avtalet för att ta reda på hyresförhandlingslagen (1978:304) är tillämplig på er situation. Om så är fallet måste du kontakta din hyresvärdsorganisation för att få till en förhandling. Om det inte är fallet är det fritt fram för dig att meddela din hyresgäst om att du vill omförhandla avtalet. Det är bra om du delger denna information genom ett rekommenderat brev till din hyresgäst eftersom det kan användas som underlag för att fastställa tidsfristen, dvs, om du måste vända dig till hyresnämnden vid ett senare tillfälle.
Notera ovan under rubriken ”Vilka uppgifter måste brevet innehålla?” att brevet måste innehålla alla uppgifter för att du ska kunna göra hyreshöjning gällande. Skulle hyresgästen inte höra av sig inom två månader från att du delgivit han/hon om hyreshöjningen börjar den nya hyran gälla. Om du och din hyresgäst inte kan komma överens om hyreshöjningen kan du alltid vända dig till hyresnämnden som kan hjälpa er med att driva vidare ärendet. Det måste däremot ha gått en månad från att hyresgästen har mottagit brevet innan hyresnämnden kan kopplas in.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan alltid boka en tid med en av våra jurister och få vidare rådgivning med din fråga.
Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.