Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Försäljningsklausul vid bostadsförsäljning

Har jag rätt till skadestånd? Min köpare och jag skrev kontrakt med försäljningsklausul, i den skrev vi att de måste få sålt sin bostad för för minst 3.2. De får bud på 3 miljoner samt 3.2. De nekar alla bud. Sedan får de bud på 2.9 och inga fler. De ångrar sig och återvänder till budet på 3.2 med motbud på 3.4 men de är inte längre intresserade. Efter 2 månader hävdar de att de ej kunde få sin bostad såld. Jag anser ju att de bröt mot avtalet när de nekade köpare på 3.2 miljoner. Kan jag stämma dom nu när jag måste sälja om min bostad med alla nya kostnader och ev nedgång som det innebär? Vore det inte för deras nonchalanta beteende och girighet hade affären varit i hamn.

Rådgivarens svar

2022-12-29


Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Försäljningsklausul

En försäljningsklausul utgör en möjlighet för köparen att häva ett köpeavtal om köparen inte lyckas sälja sin tidigare bostad. Ni har avtalat om detta, och dessutom specificerat så att de hade rätt att häva avtalet om de inte lyckats sälja sin bostad för minst 3,2 mnkr.

Frågan i det här fallet är alltså om försäljningsklausulen kunde göras gällande, eller om det bör anses vara ett avtalsbrott eftersom köparna faktiskt hade möjlighet att sälja sin tidigare bostad för 3,2 mnkr.

Din motpart skulle i det här fallet troligen argumentera för att klausulen var tillämplig eftersom de faktiskt aldrig sålde sin bostad och att det i sig är tillräckligt för att klausulen ska kunna aktiveras. Ditt argument är i stället att det var deras (köparens) fel att bostaden inte såldes eftersom de inte tackade ja till budet på en gång. Då det således i någon mening var självförvållat, ska det inte drabba er.

Vilket av dessa argument kan man finna stöd för?

Någon direkt lagbestämmelse som reglerar detta finns inte, utan i stället blir det mera allmänna avtals/köp-rättsliga resonemang som troligen blir avgörande.

Mäklarsamfundet har uttalat sig om det här scenariot och då även hänvisat till två olika rättsfall. Mäklarsamfundet konstaterar att det föreligger en lojalitetsplikt mellan säljaren och köparen gällande försäljningsklausuler. Det innebär att köparen har en plikt att göra sitt bästa för att sälja sin tidigare bostad. I fallet från hovrätten som Mäklarsamfundet hänvisade till hade köparen fått ett bud till det pris som framgick av försäljningsklausulen, men inte accepterat. Utgången i det målet blev att köparen inte fick åberopa försäljningsklausulen eftersom han inte hade accepterat budet.

Det kan sammanfattas som att en försäljningsklausul inte fungerar som en "öppet köp"-klausul, utan snarare en ventil för köparen om han eller hon faktiskt inte lyckas sälja sin gamla bostad. Det måste alltså beaktas om köparen faktiskt har ansträngt sig eller inte.

Rekommendation

När det gäller möjligheterna att vinna framgång med en stämning i det här fallet är det svårt för mig att säga mycket redan nu. Visst stöd för din ståndpunkt verkar finnas på det principiella planet, men värt att observera är att den här typen av bedömningar kan påverkas av avtalets exakta utformning. Jag konstaterar i alla fall att möjlighet till skadestånd finns, men för att få ett tydligare besked i frågan rekommenderar jag att du kontaktar en jurist. Du kan komma i kontakt med juristerna på Familjens Jurist här. De kan hjälpa till med att tolka avtalet, och ge mer detaljerad rådgivning i din situation.

Fru Justicia
Studentrådgivare

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.