Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Frågor kring dubbel bosättning.

Hej! Jag har några funderingar. Det är nämligen så att jag sedan cirka två månader tillbaka jobbar på annan ort kontra var jag och min sambo bor. Varav veckorna tillbringar jag på annan ort och bor där på veckorna och åker hem till min sambo på helgerna. Kan ett hyresbolag kräva att jag skriver mig på nya orten för att få ett kontrakt och om så är fallet, hur funkar de då med möjlighet till avdrag för dubbelt boende och avdrag för resor?

Rådgivarens svar

2022-12-09

Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga återfinns bland annat i Folkbokföringslagen.

Dubbel bosättning 

En person ska vara folkbokförd på den fastighet i en kommun där hen anses som bosatt, alltså där hen tillbringar sin dygnsvila, enligt 6 och 7 §§ Folkbokföringslagen.

Vid dubbel bosättning avgör Skatteverket var man ska vara folkbokförd, beroende på personens livssituation. Dubbel bosättning innebär att man har flera bostäder och bo i var och en av dem minst en sjundedel av sin tid. Med en sjundedel menas till exempel en gång i veckan eller två gånger varannan vecka.  

Hyresvärdens krav 

Huvudregeln vid uthyrning av bostad är att avtalsfrihet gäller, med undantag för vissa tvingande regler i lagen. Det innebär att t.ex. ett krav på att folkbokföra sig eller bo stadigvarande på adressen är krav som en hyresvärd kan ha rätt att ställa för att den ska ingå avtal med en hyresgäst. 

Rätt till avdrag vid dubbel bosättning

Skatteverket har på sin hemsida en bra översikt kring dubbel bosättning och eventuella avdrag som man kan ha rätt till när man har dubbel bosättning. Kortfattat kan sägas att för att få avdrag för ökade levnadskostnader vid dubbel bosättning krävs att man har flyttat till en ny bostadsort p.g.a. sitt arbete, man har behållit en bostad på den tidigare bostadsorten för sig själv, sin make, sambo eller familj, att man övernattar på arbetsorten samt att avståndet mellan arbetsorten och bostadsorten är längre än 50 km. 

Enligt Skatteverket har en person flyttat till en ny bostadsort när han eller hon skaffat en bostad på den nya arbetsorten och övernattar i denna. Man har då rätt till avdrag för dubbel bosättning, men däremot kan en sådan person inte samtidigt medges avdrag för dagliga resor mellan den ursprungliga bostaden och arbetsorten, utan har endast rätt till avdrag för en hemresa i veckan och för eventuella arbetsresor på arbetsorten. 

Din situation och rekommendation

Sammanfattningsvis kan alltså sägas att var du är folkbokförd avgörs av Skatteverket om du har dubbel bosättning. Samtidigt finns det inget som hindrar en hyresvärd från att ha som krav vid uthyrning att du ska folkbokföra dig på adressen. Var du är folkbokförd ska inte vara avgörande för om du har rätt till avdrag för dubbel bosättningen eller inte. Det är andra faktorer som avgöra det och jag rekommenderar dig att läsa på mer på Skatteverkets hemsida och möjligtvis även ta kontakt med Skatteverket för att få vidare hjälp angående var du bör vara folkbokförd samt om du har rätt till avdrag eller ej. 

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk. Familjens Jurist – Boka tid

Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.