Jag bor i en bostadsrättsförening som precis utfört en fasadrenovering. Vid renoveringen gjordes fasad, tak och balkonger bland annat. Balkongerna byggdes ut. Jag har dock en altan. Föreningen har gjort en avgiftshöjning till samtliga för att finansiera renoveringen men även utbyggnaden av balkongerna med samma procentsats till samtliga. Så jag undrar: 1, Är det rätt att alla ska få bekosta utbyggnad + renovering av balkongerna med lika del? Även som inte har balkong samt de som inte fick de utbyggda? 2, Är det rätt att de nekar mig renovering av min altan när hela fastigheten för övrigt samt samtligas uteplatser renoverat och att jag ska få bekosta detta själv? Kan tilläggas att balkonger finns över min altan så jag har fått mer skugga.
Hej, tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen. Jag kommer börja med att redogöra mer generellt för avgiftshöjningar i bostadsrättsförening. Jag går sedan in på en bostadsrättsförenings skyldigheter gentemot sina medlemmar i fråga om renoveringar och upprustningar. Jag avslutar med en sammanfattning. Reglerna jag hänvisar till finns i bostadsrättslagen (BrL).
Regler om föreningens rätt att ta ut avgift
En bostadsrättsförening får ta ut en avgift av sina medlemmar för att kunna täcka föreningens löpande kostnader. Till de löpande kostnaderna hör räntor, amortering, sophämtning, underhållsarbeten med mera (7 kap 14 § BrL). I föreningens stadgar ska det stå hur avgiften beräknas. Avgiften står i regel i proportion till varje medlems ägandeandel om inte något annat bestämts, i sådana fall ska även det framgå av stadgarna (9 kap 14 § BrL).
Svaret på frågan om alla ska bekostas med lika del
För att besvara din första fråga betalas avgiften i regel proportionellt för alla medlemmar. Det innebär att även den som inte direkt gynnas av en renovering eller underhåll kan räkna med att få bidra ekonomiskt. Om man är missnöjd med en höjning finns möjlighet för medlemmar att byta ut styrelsen i samband med föreningsstämman. En ny styrelse kan justera årsavgifterna.
Bostadsrättsföreningens skyldigheter gällande underhåll
Som utgångspunkt kan man säga att bostadsrättsföreningen ansvarar för att hålla huset, marken och de gemensamma utrymmena i bra skick (7 kap 12 § BrL). Som bostadsrättsinnehavare ansvarar man för det inre underhållet i lägenheten. Detta ansvar kan dock ändras genom regler upptagna i föreningens stadgar.
Svaret på frågan om vem som ska bekosta renovering av altan
Vem som ska bekosta renoveringen av altanen bör framgå av föreningens stadgar. Det som föreningen ska ansvara för enligt lag är reparationer av ledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet, vatten och ventilation (7 kap 12 § BrL). Ansvaret för balkonger och altaner brukar regleras i föreningens stadgar.
Min rekommendation
Jag rekommenderar dig att först och främst ta en titt på din förenings stadgar och se vad som står där angående ansvaret för altan. Om du är missnöjd med styrelsens arbete och hur avgiften bestämts kan du rösta för en ny styrelsen vid nästa föreningsstämma. Om du vill ha svar på något ytterligare är du varmt välkommen att ställa en ny fråga till oss. Jag hoppas att du fått svar på din fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.