Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Gåva eller köp av andel i bostadsrätt?

Hej. Min son har köpt en lägenhet med syfte att bo där medan han pluggar på distans under pandemin och sen efter studierna. Precis efter inköpet slopades restriktionerna och han måste studera på plats på en annan ort. Han ville hyra ut sin lägenhet till sin mormor men föreningens styrelse avslog det. Min son skickade in en ansökan om överlåtelsen till hyresnämnden men vi är inte säkra på att det blir ett positivt svar. Mina frågor: 1. Vad kan vi göra för att hans mormor lagligt ska kunna bo i lägenheten? 2. Om min son säljer eller ger en del av lägenheten som en gåva till sin mormor vilka konsekvenser blir det sen för att betala skatt när han vill sälja lägenheten? 3. Hur stor kan den andelen vara? Tack så jättemycket på förhand.

Rådgivarens svar

2022-05-03

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för det rättsläge som gäller i ditt beskrivna fall.

Överlåtelse av andel i lägenhet

Den rättsliga regleringen om bostadsrätter finns i bostadsrättslagen, vari bland annat överlåtelse av bostadsrätt och medlemskap i bostadsrättsföreningen regleras. Den som äger hela eller andelar av en bostadsrätt behöver vara medlem i föreningen (1 kap. 1-3 §§). Bostadsrättsförening har även egna stadgar vilka bland annat uppställer villkor för medlemskap (2 kap. 1 §). Villkor som vanligen uppställs för att bli beviljad medlemskap i föreningen är att medlemmen ska vara bosatt där. 

En bostadsrätt kan överlåtas bland annat genom köp eller gåva. Det finns även en möjlighet att överlåta en andel av bostaden. Det är dock värt att notera att enbart makar och sambor har laglig rätt att samäga en bostadsrätt. Överlåts en andel i bostadsrätten till någon annan än make/maka eller sambo så får personen vägras inträde i bostadsrättsföreningen, om inte annat bestämts i föreningens stadgar (2 kap. 6 §). Bostadsrättsföreningen har således rätt att vägra medlemskap i föreningen om inte annat anges i stadgarna. Följden blir att andelen i bostadsrätten inte kan överlåtas, med tanke på att medlemskap i bostadsrättsföreningen är en förutsättning för ägande. Många föreningar godkänner dock att flera personer delar medlemskapet.

Rekommendationen är att först höra med styrelsen hur stadgarna ser ut i er förening, och därefter fråga hur de ser på medlemskap vid ett andelsägande som inte besitts utav en maka/make/sambo. I många fall brukar bostadsrättsföreningen ställa upp ett krav på minst 10% ägande, vid ett överlåtande.

Därefter råder jag er att vid upprättande av ett köpekontrakt eller gåvobrev att ta juridisk hjälp för att se till att allting blir korrekt.

Beskattning

I Sverige har vi inte längre gåvoskatt. Detta innebär att ingen skatt tas på gåvor. Kontinuitetsprincipen behöver däremot beaktas, vilket innebär att gåvotagaren/tagarna behöver kapitalvinstbeskatta den gåva (bostad i detta fall) som säljs i framtiden, 44 kap. 21 § IL. Förvärvaren träder med andra ord i gåvogivarens skattemässiga position.

Hyra ut i andrahand

Att hyra ut lägenheten i andra hand kräver ett godkännande från styrelsen, vilket de inte verkar ha gett. Frågan om lov kan prövas i hyresnämnden, som ni verkat ansöka om. Blir svaret nekande finns möjligheterna till upplåtelse eller överlåtelse av andelar i lägenheten genom gåva eller köp. Ta gärna kontakt med styrelsen för att ta del av reglerna i stadgan för just er bostadsrättsförening.

Hoppas du fått svar på din fråga. Familjens jurist har flera kunniga jurister som kan bistå med juridisk hjälp, ifall det skulle behövas vid upprättande av gåvobrev eller köpehandling. Tidsbokning går att göra här. Du är även välkommen att höra av dig med fler frågor till Fråga Juristen.

Med Vänlig Hälsning,

Wilma Tukonen


Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.