Hej, Tillsammans med min son har jag köpt en bostadsrätt, som han ska bo i tillsammans med sin flickvän. Ägandeförhållandet är 90/10 där jag äger den större andelen av lägenheten. Jag och min man står för lånet, men min man finns inte med på kontraktet för lägenheten. Min man har två vuxna barn sedan tidigare. Sonen och hans flickvän kommer stå för hyran och planen är också att de ska betala del av amorteringen. Vad för slags avtal bör/kan vi skriva som underlag? Med hänsyn till att jag och sonen äger lägenheten, men att jag och maken står för lånet, finns det andra handlingar ni rekommenderar att vi upprättar? Tacksam för hjälp att navigera rätt i lagrummen.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Jag kommer först att gå igenom reglerna för de olika delarna i frågan och därefter avsluta med en rekommendation utifrån din situation.
I och med att du och din son äger lägenheten tillsammans och din man även står med på lånet kan det vara bra att tänka på hur det kan påverka frågan om arv i framtiden.
Om någon går bort fördelas dennes tillgångar enligt arvsordningen i Ärvdabalken (ÄB) om inget annat framgår av testamente eller äktenskapsförord. Om personen är gift ärver som huvudregel den efterlevande maken allt enligt 3 kap 1 § ÄB. Om makarna har gemensamma barn ärver den efterlevande maken tillgångarna med så kallad fri förfoganderätt. Barnen får sedan ut sitt arv när den andra maken går bort.
Om maken som går bort har barn sedan tidigare, så kallade särkullbarn, har dessa dock rätt att få ut sin arvslott direkt. Den efterlevande maken ärver allt annat med fri förfoganderätt. Särkullbarn kan dock välja att få ut sitt arv senare enligt 3 kap 9 § ÄB.
Om man vill att arvet ska fördelas på annat sätt än enligt ovan behöver man skriva äktenskapsförord och testamente. I ett äktenskapsförord kan man föreskriva att viss egendom ska tillhöra den ena maken såsom enskild egendom. I ett testamente kan man bestämma hur man vill att olika tillgångar ska fördelas mellan arvingarna, så länge varje barn får rätt till sin laglott, vilken motsvarar värdet av halva arvslotten.
För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt ska det upprättas skriftligen, dateras och undertecknas av båda makarna. Äktenskapsförordet ska även registreras hos Skatteverket (se 7 kap. 3 § Äktenskapsbalken).
För att ett testamente ska vara giltigt krävs att formkraven i 10 kap 1 § ÄB uppfylls. Testamentet ska upprättas skriftligen, skrivas under av parterna och bevittnas av två vittnen.
Regler om bostadsrätt finns i bostadsrättslagen. Utöver det finns särskilda regler i bostadsrättsföreningarnas stadgar. Olika bostadsrättsföreningar kan t.ex. ha olika regler för inträde i bostadsrättsföreningen vid gemensamt ägande. Det är därför en god idé att titta på vad som gäller enligt föreningens stadgar i just ert fall.
Om det inte finns äktenskapsförord eller testamente fördelas ett framtida arv enligt den legala arvsordningen. Eftersom din man har särkullbarn har de rätt att få ut sitt arv direkt om han går bort. Det skulle kunna leda till att en del av bostadsrättens värde tilldelas särkullbarnen, om det behövs för att täcka deras arvslott.
Om man vill undvika detta kan man ange i äktenskapsförord att andelen i bostadsrätten ska vara din enskilda egendom och upprätta ett testamente för att reglera vem som ska ärva bostadsrättsandelen. Detta förutsätter att det finns tillräckliga tillgångar i övrigt för att särkullbarnen ska få rätt till åtminstone sin laglott då denna inte kan testamenteras bort.
För att se till att äktenskapsförord och testamente upprättas i enlighet med formkraven kan det var bra att ta hjälp av en jurist. Familjens Jurist erbjuder rådgivning och hjälp med att upprätta och förvara testamente, här finns mer information om tjänsten. Ni kan även upprätta äktenskapsförord via vår onlinetjänst eller boka tid med en jurist för att tillsammans upprätta de handlingar som behövs.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.