Vi (jag och min fd sambo) har köpt en bostadsrätt till vår dotter som ska börja studera. Det behöver därför skrivas ett juridiskt dokument hur lånet är fördelat mellan oss och vad som gäller o.s.v. Jag behöver veta vad för dokument som behövs och hur ska vi gå till väga?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Jag förstår det som att du och din fördetta sambo har tagit ett gemensamt lån för att köpa en bostadsrätt till er dotter, att ni äger hälften av bostadsrätten var och att er dotter inte är medlånetagare. Då det inte framgår av frågan hur ni mer specifikt vill reglera saker i ert fall följer en relativt allmän redogörelse och rekommendation nedan. Frågan regleras främst i lag om skuldebrev (skuldebrevslagen).
Gemensamma lån och solidariskt ansvar
När två parter står på ett lån gemensamt är de i vanliga fall solidariskt ansvariga, skuldebrevslagen 1 kap. 2 § 1 st. Detta gäller så länge det inte har avtalats om delad ansvarighet. Solidariskt ansvar innebär att banken kan rikta betalningskrav avseende hela lånet mot en av parterna om betalning skulle utebli. Om en av parterna krävs på mer än sin egen andel av lånet så har denna regressrätt mot den andra parten avseende den överstigande summan, skuldebrevslagen 1 kap. 2 § 2 st. Den betalande parten kan därmed kräva medlånetagaren på betalning.
Regressavtal
För att reglera hur betalningsansvaret ska fördelas mellan fler personer som står på samma lån kan det upprättas ett regressavtal. Ansvaret för betalning av ett gemensamt lån är fortfarande solidariskt men regressavtalet kan utgöra ett extra skydd låntagarna emellan. För sådana avtal gäller inga särskilda formkrav men det är av stor vikt att det framgår tydligt hur betalningsansvaret ska fördelas. I övrigt bör avtalet innehålla parternas uppgifter och underskrifter.
Skuldebrev
I vissa situationer kan det vara så att ett skuldebrev bör upprättas, till exempel då någon tagit ett lån i sitt eget namn för att hjälpa någon annan som inte är medlånetagare. Om avsikten är att denna person ska betala tillbaka till den som tagit lånet så bör ett skuldebrev upprättas. Skuldebrevet fungerar som ett kvitto på skulden. Ett skuldebrev kan även behöva upprättas när två personer har tagit ett gemensamt bolån men där den ena gick in med en större kontantinsats. Då kan skuldebrevet upprättas för att säkerställa att den som lagt in mer pengar får tillbaka lika mycket. I ett skuldebrev ska det framgå vilket belopp skulden uppgår till, vilka parterna är samt när och hur skulden ska återbetalas. Skuldebrevet bör undertecknas av parterna och ur bevissynpunkt kan det vara bra att det bevittnas.
Rekommendation
Vid upprättandet av juridiska handlingar är det av stor vikt att de blir rätt utformade för att vara korrekta och för att undvika oklarheter och konflikter i framtiden. Hos Familjens Jurist kan ni enkelt och smidigt upprätta ett skuldebrev online till ett fast pris. Vill ni ha ytterligare hjälp med både skuldebrev och regressavtal så rekommenderar jag er att boka tid med någon av våra jurister hos Familjens Jurist.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.