Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Granne klagar på våra barn - måste vi flytta?

Hej vi har flyttat till en hyresrätt jag, min man och våra två barn på 4 och 6 år. Vår äldsta son uppfyller inte helt kriteriet för en adhd diagnos men på god väg. Vi gör så gott vi kan men grannen under, en äldre dam tycker det är ohållbart. Får vi bo kvar eller måste vi flytta?

Rådgivarens svar

2021-07-28

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Jag förstår frågan som den gäller till vilken grad en granne får störas av sina grannar innan den hyresvärden kan vidta åtgärder. Jag kommer därför att redogöra för vad lagen säger och avsluta med en rekommendation.

Hyreslagen

Hyresförhållandet regleras i 12 kap. jordabalken, även kallad hyreslagen. I hyreslagen finns bestämmelser som säger hur en hyresgäst ska använda lägenheten, dvs. vilka skyldigheter den har gentemot sin hyresvärd och sina grannar.

Störande av grannar

I 25 § hyreslagen regleras hur hyresgästen ska använda lägenheten i förhållande till sin omgivning och sina grannar. Hyresgästen är skyldig att använda lägenheten så att grannarna inte utsätts för hälsoskadliga störningar eller andra störningar i boendet som inte skäligen bör tålas.

Vad som räknas som störningar i boendet som inte skäligen bör tålas regleras inte i lagen. Istället görs en bedömning från fall till fall i förhållande till vad som är den allmänna uppfattningen om vad som försämrar bostadsmiljön på ett sätt som grannar inte ska behöva tåla, dvs. vad som "normalt" är störningar som är orimliga.

Vid boende i flerfamiljshus är det normalt att lindra störningar förekommer. Vissa störningar måste därför accepteras, trots att de kan vara skadliga för hälsan. Om t.ex. lekande barn i en lägenhet orsakar sömnstörningar för en granne som arbetar natt, anses det inte som störande över det normala.

För att få ytterligare vägledning kan man se till praxis på området. I flera rättsfall har man pekat på att störningarna måste ha en viss varaktighet och/eller regelbundenhet för att anses så pass störande att det omfattas av 25 § hyreslagen. Det spelar även roll vilken tid på dygnet som störningarna uppkommer (se rättsfallet NJA 1991 s. 574 där högt pianospelande innan kl. 19.30 inte ansågs oskäligt störande).

Hyresvärdens skyldighet

Om hyresgästen inte upphör med sitt störande beteende har hyresvärden en skyldighet att ingripa. I första hand måste hyresvärden ge den störande hyresgästen en tillsägelse om att störningarna måste upphöra (25 § hyreslagen 2 st.). Om störningarna inte upphör måste hyresvärden kontakta socialnämnden. Tanken är då att socialnämnden ska ges tillfälle att vidta lämpliga åtgärder för att få störningarna att upphöra.

Upphör inte störningarna efter processen ovan riskerar hyresgästen att förverka hyresrätten. Detta framgår av 42 § 1 st. 9 p. hyreslagen.

Det krävs alltså att hyresvärden först säger till den störande hyresgästen och sedan underrättar socialnämnden innan hyresgästen kan sägas upp. Det är hyresvärden som har bevisbördan för att tillsägelse och underrättelse har skett. Om hyresgästen rättar sig i tid har hen normalt rätt att behålla hyresrätten (se 42 § 1 st. 9 p. och 4 st. samt 43 § 1 st. hyreslagen).

Sammanfattning

En hyresgäst får inte störa sina grannar på ett sätt som är skadligt för hälsan eller på annat sätt försämrar bostadsmiljön på ett sätt som andra hyresgäster inte ska behöva tåla. Vad som räknas som sådana störningar är en bedömning i det enskilda fallet, men det krävs mer än vad som ”normalt” ska kunna tålas i ett bostadshus.

Det är svårt för mig att göra en bedömning av hur störande ljudvolymen är från er lägenhet och om detta är mer än vad som normalt får låta. Men att barn leker i lägenheten är normalt sådana störningar som en granne måste tåla. Det anses inte vara så störande att det kan leda till förverkande av hyresrätten. Jag rekommenderar att ni pratar med er granne, förslagsvis tillsammans med er hyresvärd. Då kan hyresvärden ta ställning till om ni låter mer än vad grannen bör tåla.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Du är varmt välkommen att kontakta oss på Familjens Jurist om du behöver mer hjälp i ditt ärende, antingen genom att boka en tid eller ställa en till fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.