Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Har den nya ägaren av en bostadsrätt någon möjlighet att rikta krav mot tidigare ägaren för en uppkommen fuktskada?

Hej, denna fråga gäller en uppkommen fuktskada i badrummet i en bostadsrätt som precis växlat ägare. Den föregående ägaren renoverade badrummet själv och byggde över dåvarande tät- och ytskikt med ett nytt ytskikt av s.k. microcement, vilket nu har gått sönder och en fuktskada har uppkommit. Normalt förfarande är att bostadsrättsföreningen och dess försäkringsbolag utreder, river och återställer tätskikt, medan ägaren och dennes försäkringsbolag står för ytskikt. Vad gäller i det här fallet? Kan föreningen eller den nya ägaren ställa några krav på den som byggde om badrummet?

Rådgivarens svar

2022-11-24

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Din fråga avser vad som gäller och vem som bär ansvaret när det uppkommit en fuktskada i badrummet i en bostadsrätt. Relevanta regler för situationen återfinns i Bostadsrättslagen samt Köplagen som är tillämplig på köp och försäljning av bostadsrätter. Till att börja med kommer jag att redogöra för vad som gäller generellt, och därefter kommer jag att applicera det på den situation du beskriver.

Fuktskada i bostadsrätt

Det är bestämmelserna i bostadsrättslagen och bostadsrättsföreningens stadgar som reglerar förhållandet mellan föreningen och bostadsrättshavaren. Vid en vattenskada är det därför viktigt att initialt kontrollera vad som står i stadgarna, om ansvaret för olika typer av skador är särskilt reglerat eller inte. I normalfallet svarar föreningen för vattenskador som inträffar utanför och mellan lägenheter, medan bostadsrättshavaren svarar för skador som uppstår inne i lägenheten. När det kommer till just badrum ses allt ovanför tätskiktet som tumregel tillhörande till bostadsrättshavaren. Exempelvis tillhör golvbrunn och vattenlås lägenheten, medan vattenledningarna tillhör föreningens yttre underhållsansvar.

Uppstår det en skada på något sätt inuti lägenheten brukar det alltså falla på bostadsrättshavarens egna försäkring att bekosta reparationer för att åtgärda skadan, men om det är någon annan som kan anses ha vållat skadan så kan bostadsrättshavaren därefter kräva ersättning från skadevållaren. Vem som bär betalningsansvaret kan alltså skifta om skadan uppkommit genom någons vårdslöshet. Denna fråga ska utredas av bostadsrättshavarens försäkringsbolag eller annars av bostadsrättsföreningens försäkringsbolag, 7:12 § respektive 7:4 § bostadsrättslagen.

Vid köp av bostadsrätt kan den anses som felaktig enligt 17 § KöpL om den vid köptillfället med hänsyn till ”art, mängd, kvalitet, andra egenskaper och förpackning” inte stämmer överens med vad som följer av avtalet. Den ses även som felaktig om den är i ”väsentligt sämre skick än köparen med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter med fog har kunnat förutsätta”, 19 § 1st p. 3 KöpL. Om felet funnits vid köptillfället och köparen inte rimligen skulle kunna ha upptäckt felet genom en noggrann granskning så brukar detta kallas för ett dolt fel. Vid fel respektive dolt fel går det att framföra krav mot säljaren när felet upptäcks, exempelvis går det att kräva avdrag från den köpesumma som erlagts och det finns i vissa fall möjlighet att häva köpet helt.

I denna situation

I situationen du beskriver bör det ses över om det är reglerat i stadgarna specifikt vem det är som ansvarar för vilka slags åtgärder när denna typ av skador uppstår, annars hämtas ledning från bostadsrättslagen som ger stöd både för att det är bostadsrättshavaren och för att det är föreningen som ska svara för åtgärd. Om det genom en utredning av skadan sedan kan fastställas att skadorna orsakats på grund av vårdslöshet, exempelvis att den tidigare ägaren till bostadsrätten inte renoverat badrummet på ett sätt som är fackmannamässigt och som försummat branschregler, då skulle denne potentiellt kunna hållas ansvarig för vattenskadan.

Hoppas detta besvarar din fråga. Familjens Jurist erbjuder kunniga jurister som kan ge ytterligare rådgivning i olika ärenden, lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.