Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Har jag rätt att få tillbaka pengar när jag råkat betala för mycket?

Hej!
Jag köpte en bil den 2019/07/25 för 200 000:- jämt, vi skrev kvitto på summan med våra underskrifter och vad för vara det gäller, och det står även på kvittot "till fullo betald".
Betalade 150 000:- via swish och 50 000:- med en banköverföring. Inga konstigheter mer än att banköverföringen på dessa 50 000:- verkade inte gå igenom så vi väntade några dagar och det slutade med att jag förde över 50 000:- på nytt igen då dem inte drogs första gången, andra gången gick dem iväg direkt.
Problemet är att idag när jag gick igenom bokföringen så såg jag att båda dessa banköverförsingarna på 50 000:- hade gått igenom, och jag hade således betalat 250 000:- tot för bilen istället för 200 000:- som var priset jag skulle ha betalat egentligen, dvs 50 000:- för mycket!
Har även nått sms kvar med killen jag köpte bilen av där detta framgår med banköverföringen att jag fick göra en ny då första inte verkade fungera.
Har inte tagit kontakt med killen ännu och han har inte hört av sig till mig något efter affären, tänkte om man kunde få lite mer kött på benen innan man ringer ifall det kan uppstå komplikationer och vilka rättigheter jag har i detta fall.
Hoppas du förstår min situation.
Ha en fin dag!
 

Rådgivarens svar

2019-11-04

Hej,

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen!

Din fråga aktualiserar regler kring så kallade ”misstagsbetalningar” (condictio indebiti på latin). Jag ska därför först förklara rättsreglerna kring condictio indebiti för att sedan föreslå vad du kan göra i den uppstådda situationen.

Misstagsbetalningar – gällande rätt
Det finns i Sverige inga lagar som reglerar ”misstagsbetalningar”. Regler kring dessa har istället utvecklats i domstolarnas avgöranden (praxis) och i den juridiska litteraturen (doktrin). 

Principen om condictio indebiti handlar bl.a. om situationer då någon har betalat till rätt mottagare men erlagt ett belopp som är större än den egentliga skulden. Som huvudregel ska då det överskjutande beloppet, dvs. ”misstagsbetalningen”, återbetalas.

Betalningsmottagaren kan dock ha rätt att behålla pengarna i vissa situationer. Flera faktorer beaktas i bedömningen om så är fallet.

  1. Om betalningsmottagaren har varit i god tro och förbrukat det uppburna beloppet eller annars inrättat sig efter betalningen kan hen ha rätt att behålla pengarna. Med god tro menas att personen inte insåg och inte borde ha insett att betalningen var felaktig. Det är upp till den som gjort betalningen att bevisa att mottagaren insåg eller borde ha insett att betalningen blev fel.
  2. Om den som erlagt betalningen var oaktsam dvs. inte har kontrollerat att betalningen blev rätt.
  3. Om lång tid förflutit mellan att betalningen gjordes och återbetalningskravet framställts – ju längre tid har gått sedan betalningen, desto mer talar för att pengarna ska stanna hos betalningsmottagaren.

Bedömning i det här fallet
Utgångspunkten är alltså att en misstagsbetalning ska betalas tillbaka, vilket innebär att du som utgångspunkt har rätt att få tillbaka de 50,000 kr som utgör misstagsbetalningen. Det som är avgörande för ifall det blir så är ifall säljaren var i god tro angående betalningen, vilket enligt mig inte låter troligt eftersom du sms:ade om problem med banköverföringen. Jag kan dock inte svara helt säkert på frågan eftersom jag inte vet samtliga omständigheter i er situation och att du inte kontrollerade betalningen noggrannare samt att det har förflutit tre månader sedan betalningen kan vägas in i bedömningen. 

Mitt råd är därför att kontakta säljaren så snart som möjligt och kräva tillbaka de 50,000 kr som du erlagt för mycket. Gör det gärna skriftligt, via mejl eller sms, för att säkra bevisning ifall säljaren skulle vägra återbetalning. 

Om säljaren vägrar att betala tillbaka skulle jag råda dig att ta hjälp av en jurist för att överväga vägen framåt. Du är självklart välkommen att ta hjälp av Familjens Jurist. Här kan du boka en tid över telefon eller vid ett kontor nära dig och här kan du läsa mer om vad Familjens Jurist kan hjälpa till med när det kommer till köpekontrakt, ifall det skulle uppstå en liknande situation i framtiden. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.