En pappa vill hjälpa sin son och hans sambo med att göra en extra större amortering på ett av sonens bolån (sambon medlåntagare). Detta får väl egentligen ses som gåva (enskild egendom) eller förtida arv eller dylikt? Om sonen och hans sambo separerar, så måste det ju framkomma att den extra amorteringen gjordes med pengar från pappan, annars blir det ju fel i bodelningen. Hur skall detta dokumenteras på rätt sätt, undrar pappan?
Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på fråga juristen med din fråga! Jag kommer att redogöra allmänt och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga återfinns bland annat i Sambolagen.
Gåva till sitt barn
Att hjälpa sitt barn med en amortering på ett lån, utan ersättning, kan vara att anse som en gåva. Om den som ger gåvan vill att pengarna ska vara gåvomottagaren enskild egendom eller att gåvan inte ska anses vara förskott på arv måste gåvogivaren ange det tydligt i gåvobrevet. Anges inget sådant i gåvobrevet är egendomen/pengarna inte enskild egendom och ska anses som förskott på arv, vilket kan få effekter när gåvogivaren avlider, om det finns fler barn.
Bodelning
När ett samboförhållande upphör kan parterna begära bodelning, se 8 § Sambolagen. Vid en bodelning ska samboegendomen fördelas lika mellan dem. Med samboegendom menas gemensam bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning.
Vid en bodelning spelar det alltså ingen roll vem som äger vilken samboegendom eller som har betalat för sakerna. Vill man undvika en sådan delning av samboegendom kan man föreskriva att viss egendom inte ska ingå i bodelningen, t.ex. en bostad, eller så kan man avtal bort möjligheten att göra en bodelning vid en eventuell separation.
Pengar som en sambo fått som gåva är alltså inte i sig samboegendom och ska inte delas lika, men om pengarna används för att köpa egendom kan den egendomen komma att vara samboegendom om det är bostad eller bohag.
Amortera mer än sambon
Om en sambo har fått pengar i gåva som hen väljer att använda för att amortera ett gemensamt lån kommer det inte göra någon skillnad vid en eventuell bodelning i händelse av en separation, om det är så att bostaden ska ingå i bodelningen.
Vill man att den sambo som inte amorterat inte ska ha fördel av den andras amortering kan man reglera det genom ett samboavtal och skuldebrev eller genom en fördelning av äganderätten.
Skuldebrev
Samborna kan upprätta ett skuldebrev dem emellan avseende den del av bolånet som den ena amorterar större delar av. Alltså upprättar man ett skuldebrev till den sambo som inte har gjort den större amorteringen och gör att hen bli skyldig den som gjort amorteringen halva den summan som har betalats av. Båda samborna måste dock skriva under skuldebrevet för att det ska bli gällande.
Det är värt att tänka på att vi en bodelning kan en sambo få avräkna skulder som hen har. Det kan alltså vara smartast att även skriva ett samboavtal där man avstår från bodelning enligt sambolagen.
Din situation
Sammanfattningsvis kan sägas att det finns sätt att reglera att båda samborna amorterar lika stora delar av lånet i slutändan. Det är faktum att den ena sambon amorterar mer av lånet är inget som tas med i bodelningen. Alltså får samborna reglera det på egen hand genom ett skuldebrev och eventuellt ett samboavtal. Alternativt att ändra ägandefördelningen och ta bort bostaden från en eventuell bodelning.
Rekommendation
Min rekommendation till pappa samt paret är att upprätta de olika dokumenten för att reglera detta på det sätt som de vill ha det. T.ex. ett skuldebrev och samboavtal för att reglera så att inte någon av samborna betalar av mer än den andra på lånet. Samt ett gåvobrev för pengarna där gåvogivaren kan reglera vissa villkor med gåvan.
De kan själv upprätta juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här Gåvobrev – lös egendom, Samboavtal och Skuldebrev för att komma till onlinetjänsten!
Om de vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver de prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och som har erfarenhet av liknande fall. De kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk. Familjens Jurist – Boka tid.
Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på fråga juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.