Jag äger 22 procent i ett fritidshus och nu vill jag sälja min andel till den andre ägaren, som också vill köpa. Min fråga är hur vi ska gå tillväga för att det ska bli rätt och riktigt. Vad behöver vi göra, i vilken ordning ska det göras och vilka ska vi kontakta? Tack på förhand.
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Formkrav vid köp av fastighet
Frågor om fastigheter regleras i jordabalken. För att ett köp av fastighet eller andel av fastighet ska vara giltigt måste köpehandlingen (dvs handlingen som styrker överlåtelsen) uppfylla vissa formkrav. Formkraven som måste vara uppfyllda är följande:
(För formkraven, se 4 kap 1 § jordabalken).
Köpebrev
Därutöver ska ett köpebrev upprättas, men detta förutsätter dels att köparen och säljaren kommit överens om att så ska ske, dels att det står i köpehandlingen att ett köpebrev ska uppsättas (4 kap. 5 § jordabalken). Köpebrevet är alltså inget krav, men kan vara bra att ha eftersom det fungerar som ett kvitto för köpet.
Anöka om lagfart hos Lantmäteriet
När giltig köpehandlig samt eventuellt köpebrev är upprättat är köpet genomfört och det är dags för köparen att ansöka om lagfart hos Lantmäteriet. Detta ska göras senast tre månader efter att köpet fullbordats (20 kap 1 och 2 §§ jordabalken). Det innebär att köapren blir registrerade som ägare till fastigheten, läs mer här.
Avslutning
Ni ska börja med att upprätta en giltig köpehandling. Vill ni ha hjälp med detta rekommenderar jag er att ta kontakt med Familjens Jurist. Därefter ska ni upprätta ett eventuellt köpebrev och till sist är det dags att ansöka om lagfart.
Jag hoppas det var svar på er fråga. Har ni några fler funderingar är ni välkomna med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.