Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hur går man tillväga om styrelsen beviljat sig själva ansvarsfrihet?

HEJ. Vi är med i en samfällighet vägföreningen som ej accepterar att vi ej beviljat dom ansvarsfrihet vid ett antal års stämmor. Dom tar upp frågan på kommande styrelsemöte . Där dom beviljar sig själva ansvarsfrihet. Vi har vid flera tillfällen på pekat att detta beteende strider mot lagen om minoritets skydd. Dom hävdar att dom gör rätt. Hur går vi tillväga för att bestrida deras beteende, Vi sitter i dags läget som helt bakbundna, Livegna. Kan ej bestrida något olagligt som dom begår. Vilken domstol skall vi vända oss till . Samt hur går vi tillväga. Tacksam för svar

Rådgivarens svar

2022-08-05

Inledning


Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!


Din fråga handlar om ifall styrelsen själva kan besluta om ansvarsfrihet, utan medlemmarnas godkännande och hur ni ska gå vidare efter att styrelsen fattat ett sånt beslut. Eftersom frågan handlar om en samfällighet blir lagen om förvaltning i samfälligheter (samfällighetslagen) tillämplig och jag kommer först gå igenom relevanta bestämmelser i den lagen. Sen kommer jag förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.


Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.


Allmänt om ansvarsfrihet

Har styrelsen beviljats ansvarsfrihet innebär detta att styrelsen förvaltning godkänns. Ansvarsfrihet beviljas individuellt för personer som är med i styrelsen. Oftast beviljas ansvarsfrihet för hela styrelsen samtidigt. Samfälligheten avstår då från skadeståndsanspråk mot de beviljade personerna. Att ha fått beviljad ansvarsfrihet innebär dock inte att tredje man inte kan framställa skadeståndsanspråk.

En samfällighet kan förvaltas antingen av delägarna direkt eller av en samfällighetsförening (4 § samfällighetslagen). Eftersom er samfällighet är en vägförening utgår jag från att det är en samfällighetsförening.


Frågan om ansvarsfrihet behandlas normalt i samfällighetens stadgar

Frågan om ansvarsfrihet är inte lagstadgat i lagen om samfällighetsföreningar. Enligt 28 § i samfällighetslagen ska en samfällighet ha stadgar och många samfälligheter använder normalstadgarna från Lantmäteriet. Observera att det inte är säkert att dessa stadgar gäller för just er samfällighet.

Enligt 28 § samfällighetslagen ska samfällighetens stadgar innehålla uppgifter om vilka beslut styrelsen får fatta och när styrelsen är beslutsför. I samfällighetens stadgar ska alltså framgå ifall styrelsen får fatta beslut om ansvarsfrihet och hur styrelsen är beslutsför. Enligt normalstadgarnas 8 § krävs bl.a. att kallelse ska ha skett i behörig ordning och att minst hälften av styrelseledamöterna ska närvara.

I normalstadgarnas 16 § framgår att frågan om ansvarsfrihet är en fråga som ska behandlas av föreningsstämman och inte av styrelsen själva. Om er samfällighet har normalstadgarna får alltså styrelsen inte själva besluta om ansvarsfrihet.

Vad man kan göra när beslut fattats i obehörig ordning

Till att börja med har medlemmarna i en samfällighet möjlighet enligt 47 § 3 stycket i samfällighetslagen att begära extrastämma. Detta måste göras av minst en femtedel av de röstberättigade medlemmarna (eller lägre antal om det bestämts i stadgarna) och görs hos styrelsen. I begäran måste också framgå vad medlemmarna vill ta upp och diskutera på stämman.

Styrelsen måste då inom en vecka kalla till extrastämma. Om styrelsen trots detta inte kallar till extrastämma kommer länsstyrelsen utlysa stämma på anmälan av medlem.

En enskild medlem kan även klandra beslut som inte tillkommit i rätt ordning, eller som strider mot lag eller stadgarna ifall medlemmen själv påverkas av beslutet. Väcka talan om klander görs vid någon av mark- och miljödomstolarna, exakt vilken av de fem domstolarna finner du på mark- och miljödomstolens hemsida.


Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Det är svårt att veta vad som gäller i din situation då jag inte vet hur just er samfällighets stadgar ser ut. Om er samfällighet använder normalstadgarna från Lantmäteriet så får inte styrelsen fatta beslutet om ansvarsfrihet. Har de trots detta gjort det har de brutit mot stadgarna.

Du har då möjligheten att, tillsammans med andra medlemmar som tillsammans utgör 1/5 av röstberättigade medlemmar, begära extrastämma eller klandra beslutet i domstol.


Sammanfattning och rekommendation

Du beskriver att er samfällighet har fattat beslutet att inte bevilja ansvarsfrihet för styrelsen, men att styrelsen sedan har beviljat ansvarsfrihet för sig själva ändå. Du undrar hur ni ska gå vidare och vart ni ska vända er.

Min rekommendation till dig blir därför att börja med att kolla upp vad som står i samfällighetens stadgar. Eftersom jag inte känner till era stadgar har jag redogjort för normalstadgarnas innehåll om styrelsens beslutsförhet och ansvarsfrihet, men observera att era stadgar kan avvika från detta. Om du inte redan har tillgång till stadgarna kan man normalt få dessa genom att begära ut dem från styrelsen.

Jag rekommenderar också att kontrollera styrelseprotokoll för att se hur många i styrelsen som deltog när beslutet om ansvarsfrihet fattades för att se om styrelsen var beslutsför eller inte. Var den inte beslutsför kan beslutet klandras på den grunden också.

Visar det sig att styrelsen inte varit behörig att fatta beslutet kan ni som nämnt ovan kalla till extrastämma eller klandra beslutet vid mark- och miljödomstolen.


Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Jag rekommenderar att du bokar en tid med en av Familjens Jurists kompetenta jurister. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk!

Jag hoppas du fått svar på din fråga. Om inte så är du såklart välkommen att ställa en ny fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.