Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hur gör man för att inte längre stå som ägare på en samägd lägenhet?

Hej! Jag och min föredetta sambo separerade i början på maj. Vi hade då köpt en lägenhet där inflytt var 23 maj. Jag står inte på några lån då jag studerar men står med som ägare på lägenheten. Pengarna jag har gått in med är hälften av handpenningen. Mitt ex är den som behöll lägenheten. Det är inga problem att få mina pengar tillbaka då vi har en bra relation men problemet ligger i hur vi ska göra så jag inte står som ägare på lägenheten längre. Är ute efter en smidig och enkel lösning. Kan ni hjälpa mig med det?

Rådgivarens svar

2022-07-14

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer jag att redogöra för det aktuella reglerna som rör din fråga för att sedan ge dig en rekommendation. Jag tolkar det som att objektet ifråga är en bostadsrätt.

Överlåtelseavtal- köpebrev och gåvobrev

När en person inte längre ska stå som ägare till en bostadsrätt krävs det att en överlåtelse av bostaden sker. För att överlåta en del av en bostadsrätt eller en bostadsrätt som en helhet krävs det att ett avtal upprättas. Vid överlåtelse i form av försäljning till en annan part ska ett köpebrev upprättas för överlåelsen. När en överlåtelse sker med försäljning under marknadsvärdet eller helt utan ett vederlag kommer det anses vara en gåva.

Formella krav

För att överlåtelsen ska bli giltig krävs det att formkraven för överlåtelsen uppfylls i den upprättande handlingen. För överlåtelse av bostadsrätt återfinns reglerna i Bostadsrättslagen 6 kapitlet 4§.  Det är samma formkrav för köp och gåva. Formkraven är följande:

1.     Handlingen ska vara skriftlig

2.    innehålla uppgifter om köparen och säljaren (gåvogivaren och gåvomottagaren)

3.    undertecknas av både köparen och säljaren (gåvogivaren och gåvomottagaren),

4.   innehålla en förklaring om att överlåtelsen utgör gåva och eller köp

5.    eventuellt vederlag

6.    innehålla information om objektet i detta fall bostadsrätten,

7.    innehålla information om eventuella villkor eller begränsningar

Vad gäller i ert fall?

Med detta beskrivet är det alltså en överlåtelse som ska ske av bostaden mellan dig och din tidigare partner för att du inte längre ska stå som ägare. Jag tolkar det som att de pengar du vill ha tillbaka i detta fall är de pengarna du la in i handpenningen. Jag vet inte hur många procent av bostadsrätten du äger i nutid och kan därmed inte avgöra om detta kommer att anses vara ett köp eller en gåva.

Det går att upprätta ett köpebrev på egen hand, men eftersom de formella kraven måste vara uppfyllda som jag beskrev ovan kan det vara bra att ta hjälp av en jurist. Att upprätta ett skriftligt köpebrev är något du på ett smidigt sätt kan få hjälp med hos Familjens Jurist. Jag rekommenderar därför er att kontakta en jurist HÄR hos Familjens Jurist.

Stort tack för din fråga!

Vanessa Butler Olsson
Studentrådgivare

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.