Hej!
Jag och min man äger en bostadsrätt i en liten förening (9 hushåll). Vi funderar nu på att köpa delar av källaren i huset som i så fall skulle kopplas ihop med vår lägenhet via spiraltrappa (efter omfattande renovering). Vår arkitekt påstår att takhöjden kan bli 2,3 m (någon sorts standard har jag förstått).
1) Jag undrar om källardelen kommer att räkas som biarea eller någon annan typ av boendeyta och huruvida takhöjden är avgörande för bedömningen?
2) Måste föreningen räkna om andelstalen även om ytan räknas som biarea?
3) Finns det några avgiftsrekommendationer (hyra) gällande källaryta/biarea som föreningen kan utgå ifrån?
Jag skulle bli så tacksam för svar på mina frågor och/eller rekommendationer om hur jag går vidare.
Tack på förhand
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med dina frågor.
Fråga 1) Area som är del av en källarvåning räknas som biarea, oavsett takhöjd. För att utrymmet ska ses som en källarvåning krävs att hela golvet ligger under den omgivande marknivån. Detta framgår av den svenska standarden "Area och volym för husbyggnader – Terminologi och mätregler", SS021054:2009, som finns sammanfattad på den här länken.
Fråga 2) Det finns inget uttryckligen lagstadgat kring hur föreningen ska bestämma andelstalen för bostadsrättslägenheterna, det är upp till föreningen själv att bestämma. Ändring av andelstal kan beslutas av föreningsstämma. Andelstalen kan bero på en mängd olika faktorer, däribland lägenhetens area men även vilket väderstreck den vetter mot, om den har balkong, tillgänglighet till hiss etc. Därför har föreningen grund för att öka ert andelstal med anledning av det nya källarutrymmet även fast det räknas som biarea.
Fråga 3) Tyvärr har jag inte kunnat hitta någon konkret rekommendation att utgå från kring hur biarea ska beaktas när vid avgiftsberäkning. Dock ska det vara en utgångspunkt vid avgiftsberäkningen att den sker rättvist och inte otillbörligt gynnar någon medlem till nackdel för föreningen eller övriga medlemmar, 7 kap. 37 § lagen om ekonomisk förening. Avgiftsberäkningen behöver inte nödvändigtvis ha sin utgångspunkt i andelstalen utan kan beräknas på annan grund. Ibland används två andelstal, ett för ägandet av föreningens tillgångar och ett annat för kostnadsfördelningen. Jag rekommenderar att du och din man tillsammans med föreningen förhandlar fram hur köpet av källarutrymmet ska påverka avgiften som en del av köpeavtalet så att det inte finns någon chans till konflikt kring detta senare.
Har du fler funderingar är det bara att återkomma i kommentarsfältet så ska vi försöka besvara dem!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.