Min mamma vill skriva över sitt fritidshus på mig. Hur gör vi?
Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Du anger inte i din fråga vilken upplåtelseform som gäller för fridhuset, men jag kommer besvara frågan utifrån fastigheter och bostadsrätter. Jag kommer börja med att gå igenom relevanta bestämmelser och sedan avsluta med vad som gäller i din situation.
Överföra ägande genom köp
Ägande kan överföras genom köp. Vid köp av en fastighet ska köpekontraktet vara skriftligt och skrivas under av säljaren och köparen. Det ska även finnas en överlåtelseförklaring där det framgår att säljaren överlåter ägandet till köparen. Vidare måste fastighetens beteckning anges. Det ska även anges hur stor del av fastigheten som överlåts och köpeskillingen. För att köparen ska kunna få lagfart krävs det att namnteckningarna bevittnas av två vittnen (4 kap. 1 § jordabalken (JB)).
Vid köp av en bostadsrätt ska ett avtal upprättas skriftligen. Avtalet ska skrivas under av säljaren och köparen. Avtalet ska ange uppgifter om den bostadsrätt som köpet avser samt om priset (6 kap. 4 § bostadsrättslagen).
Överföra ägande genom gåva
En annan överlåtelseform är gåva. Ägandet av en fastighet kan överföras till gåvomottagaren genom upprättande av ett gåvobrev. Vid gåvor av fastigheter gäller samma formkrav som vid köp av fastigheter (4 kap. 29 § JB och 4 kap. 1 § JB). En fastighet anses ha överlåtits genom gåva om en eventuell ersättningen för fastigheten understiger överlåtelseårets taxeringsvärde och fastighetens marknadsvärde. Läs mer om detta på Skatteverkets hemsida.
Även ägandet av en bostadsrätt kan överföras till gåvomottagaren genom en gåva. Vid gåvor av bostadsrätter gäller samma formkrav som vid köp av bostadsrätter (6 kap. 4 § bostadsrättslagen). Vid gåvor och köp av bostadsrätt används delningsprincipen. Om exempelvis ersättningen för gåvan motsvarar halva marknadsvärdet anses bostadsrätten förvärvad till hälften genom köp och till hälften genom gåva. Läs mer om detta på Skatteverkets hemsida.
Skattemässiga och arvsrättsliga konsekvenser
Försäljning av bostadsrätter och fastigheter utlöser kapitalvinstbeskattning. Det finns dock ingen beskattning för gåvor. Däremot hamnar gåvomottagaren i den förre ägarens skattemässiga situation (44 kap. 21 § inkomstskattelagen). Detta innebär att gåvomottagaren vid en framtida försäljning kommer få använda bland annat den gamle ägarens inköpspris vid beräkningen av reavinstskatten.
Om egendom överlåts genom gåva eller genom köp till underpris kan detta även få arvsrättsliga konsekvenser. Om gåvomottagaren är gåvogivarens bröstarvinge, exempelvis dennes barn, presumeras gåvan räknas som förskott på arv. Detta innebär att barnet kommer behöva avräkna gåvans värde på ett eventuellt framtida arv. Om gåvogivaren inte vill att gåvan ska räknas som förskott på arv och därmed avräknas så måste detta anges i gåvobrevet eller på annat sätt framkomma (6 kap. 1 § ärvdabalken). Det är även möjligt att gåvomottagaren kan bli återbäringsskyldig för gåvans värde om exempelvis gåvogivaren behöll den huvudsakliga nyttan av egendom samt om gåvan kränker den avlidnes bröstarvingars laglotter (hälften av arvslotten) (7 kap. 4 § ärvdabalken).
Din situation
Det finns många sätt att överlåta ägande av egendom. Förutom köp och gåva finns exempelvis även byte och testamente. Du kan läsa om olika former av överlåtelser på Skatteverkets hemsida. Köp och gåva är dock två av de vanligaste formerna för överlåtelser. Genom att upprätta ett gåvobrev eller en köpehandling kan din mamma överföra ägandet av fritidshus till dig. Huruvida fritidshuset bör överlåtas genom gåva eller köp beror bland annat på om du ska betala något för överlåtelsen, om ni vill undvika beskattning samt arvsrättsliga konsekvenser. Vilka formkrav som gäller för gåvobrevet/köpekontraktet beror på om fritidshuset är en fastighet eller bostadsrätt. Om fritidshuset är en fastighet måste du även ansöka om lagfart inom tre månader, du kan läsa mer om detta på Lantmäteriets hemsida.
På Familjens Jurists onlinetjänst kan ni enkelt upprätta ett gåvobrev till ett fast pris. Om ni vill ha hjälp av en jurist vid upprättandet av gåvobrevet kan ett sådant möte bokas till ett fast pris. Om ni ska upprätta en köpehandling för fritidshuset kan Familjens Jurist även hjälpa till med detta.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.