Hej, Är det möjligt att styrka enskild egendom med ett avtal? (som ej är äktenskapsförord) och behövs det om man redan står registrerad som 100% ägare hos Skatteverket? Jag har köpt en fastighet av mina föräldrar och är sambo idag. På pappret är jag 100% ägare till fastigheten. Om vi gifter oss behöver ägandet förtydligas vilket då sker genom äktenskapsförord om jag förstått det rätt. Behöver man eller kan man styrka det enskilda ägandet ytterligare för att det inte ska bli problem vid eventuell separation/bodelning? Tack på förhand!
Hej, tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller, följt av en sammanfattande rekommendation. Bestämmelser som aktualiseras för din fråga finns i sambolagen och äktenskapsbalken (ÄktB).
Bodelning och enskild egendom
Vilken egendom som är enskild egendom och inte får betydelse vid en bodelning. I din fråga skriver du att du i dagsläget är sambo. Enligt 8 § sambolagen ska samboegendomen fördelas genom bodelning när samboförhållandet upphör av någon annan anledning än att samborna gifter sig, om någon av samborna begär att bodelning ska förrättas. Som samboegendom räknas sambornas gemensamma bostad och bohag om detta förvärvats för gemensam användning, det står i 3 § sambolagen. I samboegendomen ingår inte egendom som är enskild på grund av gåva eller testamente, sådan egendom ingår därför inte i bodelningen, se 4 § sambolagen. Egendom som trätt istället för sådan egendom räknas inte heller som samboegendom, om inte annat föreskrivits i rättshandlingen på grund av vilken egendomen räknas som enskild.
Vid äktenskap gäller enligt 9 kap. 1 § ÄktB att om äktenskapet upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning. I en sådan bodelning ingår makarnas giftorättsgods, vilket är all egendom i den mån den inte är enskild, se 10 kap. 1 § ÄktB och 7 kap. 1 § ÄktB. Din fråga handlar om vilka avtal och dokument som kan göra egendom enskild. Enligt 7 kap. 2 § ÄktB kan egendom vara enskild till följd av äktenskapsförord och till följd av villkor i gåvobrev, förmånstagarförordnande och testamente. Även egendom som trätt istället för nyss nämnd egendom räknas som enskild egendom om inte annat föreskrivits i den rättshandling på grund av vilken egendomen räknas som enskild.
Äktenskapsförord och samboavtal
Eftersom makars egendom räknas som giftorättsgods så länge egendomen inte räknas som enskild, så kan egendom ingå i en bodelning trots att den ena maken står som ägare till egendomen. Om man vill skriva ett äktenskapsförord ska det vara skriftligt, daterat och undertecknat av båda makarna. Äktenskapsförordet ska även registreras hos Skatteverket. Detta följer av 7 kap. 3 § ÄktB.
Du skriver i din fråga att du i nuläget är sambo. En fastighet kan räknas som samboegendom och ingå i en eventuell bodelning om den utgör er gemensamma bostad enligt 5 § sambolagen, och om den enligt 3 § sambolagen förvärvades med avsikten att det skulle vara ert gemensamma hem. Sambor kan bestämma att bodelning inte ska ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelning genom att skriva ett samboavtal. Enligt 9 § sambolagen ska ett sådant avtal upprättas skriftligen och dateras av båda samborna.
Rekommendation
Jag tolkar din fråga som att du undrar vad man behöver göra för att hålla fastigheten utanför en bodelning nu och i ett framtida äktenskap. Som makar eller blivande makar aktualiseras då möjligheten att upprätta äktenskapsförord. I äktenskapsförordet kan ni bestämma att egendom ska räknas som enskild egendom. Effekten av att egendom är enskild blir att den hålls utanför bodelningen vilket enligt din fråga verkar vara det du önskar. Här hos Familjens jurist kan man få hjälp att upprätta ett äktenskapsförord, antingen tillsammans med en jurist eller i onlinetjänsten Äktenskapsförord online. Som sambor kan ni istället skriva ett samboavtal där ni bestämmer att viss egendom inte ska ingå i bodelning eller att bodelning inte ska ske. Även samboavtal kan ni få hjälp med av en jurist eller i onlinetjänsten Samboavtal online. För vidare rådgivning kan jag tipsa om att boka tid för ett möte med en jurist här hos Familjens jurist.
Jag hoppas att mitt svar kan vara till hjälp. Om du har fler frågor får du gärna ställa en ny fråga till oss här på Fråga juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.