Hej! Jag och min bror ärvde ett sommarhus av våra föräldrar. Huset köptes på 70-talet för 75000kr. Huset värderades för ett par år sedan till 2.2 miljoner. När vi ärvde huset så fanns det 200.000kr i lån på huset så vi tog 100.000kr i var. Så jag och min bror har 100.000 kr i var i lån på huset. Min bror tog ett extra lån på sig på 380000kr så han har lån på 480000kr på huset. Jag vill nu köpa ut min bror. Hur mycket ska jag betala honom för hans del?
Hej, och stort tack för din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Överlåtelse av fastighet
En fastighet, eller andel av en fastighet, kan överlåtas genom köp, byte eller gåva. Samma krav gäller för avtalet, oavsett på vilket av dessa sätt som överlåtelsen sker. Avtalet måste innehålla:
- Säljarens och köparens namn + underskrift.
- Uppgift om köpeskillingen (priset)
- Vilken fastighet avtalet avser (fullständig fastighetsbeteckning)
Överlåtelseförklaring, dvs. att man tydligt förklarar sin avsikt att överlåta fastigheten/andelen i fastigheten
Regler för pris och lån vid fastighetsöverlåtelser
I allmänhet gäller s.k. avtalsfrihet för fastighetsköp, dvs. villkoren bestäms av köpare och säljare själva. Även vad som sker med ett befintligt lån på fastigheten bestäms av köpare och säljare till viss del. En möjlighet är att köparen betalar fullt marknadsvärde och säljaren på egen hand löser sitt lån i samband med affären. En annan möjlighet är att lånesumman dras av från priset och lånet tas över av köparen. Denna variant kräver dock i regel godkännande från långivaren.
Rekommendation
Som jag beskrivit finns det tydliga regler på hur avtalet ska utformas, men vad gäller pris och vad som händer med lån finns inga klara regler. Det är alltså upp till er att komma överens om ett belopp.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.