Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hyresreducering på grund av höga ljudnivåer

De ska bygga nya lägenheter i taket i de hyreshuset jag bor i. Det är 3 våningar och ska nu bli 4. Det är störningar hela dagarna. Från 7-16. Borrande spikande dunkande och allt som hör bygge till. Jag arbetar hemifrån och i detta oljud som kommer fortgå i månader så är de helt omöjligt att genomföra samtal ej heller webmöte. Vad är skäligen ersättning av hyra i detta fall. Det är dessvärre inget rum i lägenheten som man kan undkomma störningarna.

Rådgivarens svar

2022-10-24

Hejsan, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Jag kommer att redogöra allmänt för din fråga och sedan avsluta med en rekommendation utifrån din situation. Svaret på din fråga regleras i Jordabalken (JB) och i allmänna råd och riktlinjer (2004:15) från Naturvårdsverket samt Folkhälsomyndigheten (FoHMFS 2014:13).

Buller från renovering

Det reglars inte i någon lag om hur höga ljudnivåer som får förekomma under renovering eller nybygge i ett lägenhetshus. Det finns istället allmänna råd och riktlinjer (2004:15) från Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten (FoHMFS 2014:13) som de ansvariga för renoveringen/bygget måste följa. Utgångspunkten är att byggarbeten får ske dygnet runt. Däremot får inte bullret vara lika högt under alla tider på dygnet. Exempelvis tillåts endast högre ljudnivåer mellan kl 07-19 under vardagar, medan det på helger måste vara en lägre nivå. Mer information återfinns på naturvårdsverkets hemsida.

Möjligheten att få reducerad hyra

Utgångspunkten är att lägenheten ska vara i sådant skick att det går att bo i den, 12 kap. 9§ JB. Oacceptabla ljudnivåer kan exempelvis bryta mot denna bestämmelse. Om ljudnivåerna överskrider riktlinjerna från naturvårdsverket och folkhälsomyndigheten kan hyresgästen ha rätt till en hyresnedsättning, JB och 12 kap. 16 § stycke 1 punkt 2 JB. Det är dock en objektiv bedömning, dvs, man utgår inte från vad hyresgästen tycker är en störning i det enskilda fallet, utan i stället utgår man från en allmänt accepterad standard.

Det innebär att man som hyresgäst i viss grad måste tåla vissa störningar. Därmed kan störningar från renoveringar i vissa sammanhang inte anses som ett hinder som ligger till grund för en reducering av hyran.  

Vem kan hyresgästen vända sig till?

Först och främst kan hyresgästen vända sig till hyresvärden. Får hyresgästen inte något gehör av hyresvärden får hyresgästen i stället vända sig till den kommunens miljöenhet. De ansvarar för dessa frågor och kan på begäran göra mätningar i lägenhetshuset med hänsyn till buller och höga ljudnivåer.

Din situation och rekommendation

Huvudregeln är att din hyresvärd har rätt att renovera lägenhetshuset varje dag i veckan. Däremot får hyresvärden endast renovera/bygga i begränsad utsträckning under helgerna och under vissa timmar på dygnet. Som hyresgäst har du rätt till en hyresreducering om ljudnivåerna skulle överskrida de allmänna råden från Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten. Eftersom du avser att jobba i lägenheten är det inte helt klart om störningarna kan klassas som ett hinder för ditt allmänna vardagsliv. Det beror dels också på hur hög ljudnivån är.

Min rekommendation är att först ta kontakt med din hyresvärd angående störningarna och se om de kan göra några ändringar i renoveringsarbetet/bygget. Om störningarna fortsätter vara på en nivå som inte är acceptabel kan du alltid vända dig till din kommuns miljöenhet som kan se över ljudnivån. Bedömer miljöenheten att störningarna är oacceptabla kan en hyresreducering bli aktuell.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister och få vidare rådgivning angående din fråga.

Jag hoppas du fått svar på din fråga och om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.




Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.