Min fru och jag har bott ihop i 10 år. Huset har stått på henne då jag flyttade in. Vi har gemensam ekonomi. Inget äktenskapsförord. Frågan är hur stor del i huset har jag rätt till?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer först att redogöra för vad som gäller vid en bodelning och avslutningsvis gå igenom din situation.
Äktenskapsskillnad och bodelning
Regler om bodelning och makars egendom finns i äktenskapsbalken. Som gift äger man sin egendom och ansvarar för sina skulder (1 kap. 3 §). Det är först vid en bodelning frågan om egendomen är enskild eller giftorättsgods aktualiseras. Egendom kan vara antingen giftorättsgods eller enskild egendom. Allting som inte är enskild egendom är alltså giftorättsgods (7 kap. 1 §). Giftorättsgods ska som huvudregel delas lika mellan makarna vid en bodelning. Enskild egendom ska däremot inte ingå i bodelningen utan behålls av respektive make (10 kap. 1 §). Egendom kan bli enskild exempelvis genom arv, testamente med förordnande om enskild egendom eller genom äktenskapsförord (7 kap. 2 §).
När ett äktenskap upplöses så görs en bodelning (9 kap. 1 §). Grunden för bodelningen är egendomsförhållandena vid brytdagen, det vill säga den dag ansökan om äktenskapsskillnad kom in till tingsrätten eller genom en makes död (9 kap. 2 §). I bodelningen räknas först fram värdet av makarnas giftorättsgods, varifrån makarnas respektive skulder ska täckas (11 kap. 2 §). Det sammanlagda överskottet från giftorättsgodset, efter skuldtäckningen, delas på två (11 kap. 3 §). Det kallas giftorättsandel.
Lottläggning
När man har beräknat giftorättsandelen ska man fördela giftorättsgodset, det vill säga egendomen mellan makarna. Det kallas för lottläggning. Det är upp till makarna själva att bestämma över det. Kommer man inte överens så får varje make behålla sin egendom (11 kap. 7 §). Den som bäst behöver bostaden har rätt att få den på sin lott (11 kap. 8 §). Har en av makarna fått egendom till ett högre värde än sin giftorättsandel så ska den ge pengar eller egendom till den andra för att täcka upp (11 kap. 9 §).
Efter bodelningen ska det upprättas ett bodelningsavtal för att bodelningen ska bli bindande mellan makarna (9 kap. 5 §).
Din situation och rekommendation
Nu under ert äktenskap äger ni er egendom, vilket innebär att huset är din frus då du inte står som ägare. Jag förstod det som att din fru ägde huset innan ni träffades och därmed föreligger det inte heller dold samäganderätt. Det är därför först vid en bodelning frågan om rätt till huset aktualiseras genom att det är giftorättsgods. Ni har inget äktenskapsförord så huvudregeln är att allt som är giftorättsgods ska delas lika mellan er vid en bodelning. Huset är giftorättsgods om det inte är enskild egendom.
Vid en bodelning ska därför huset som helhet omfattas (om det inte är enskild egendom). Då din fru äger huset har hon som huvudregel rätt att få det på sin lott. Vill ni att ägarförhållandena ska ändras så finns möjligheten för dig att bli öppen ägare till huset. Önskar ni vidare rådgivning rekommenderar jag dig att boka tid hos någon av Familjens Jurists erfarna jurister.
Du kan läsa mer om bodelning och äktenskapsförord hos Familjens Jurist.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.