Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Jag och min fru äger en fastighet tillsammans med mina föräldrar. Vad bör vi tänka på?

Hej, Jag och min fru har snart förvärvat en fastighet tillsammans med mina föräldrar. Tanken är att min fru och jag kommer att stå på hela lånet men att vi kommer att äga 60% av fastigheten och mina föräldrar kommer äga 40%, för att dom på så sätt ska kunna skjuta upp vinstskatt från sin bostadsrättsförsäljning. Fördelningen av kontant insatts är densamma som ägandefördelningen, 60%/40%. Bör/kan vi skriva något särskilt avtal så att inte jag och min fru får problem om det skulle hända någon av mina föräldrar något? Jag har en äldre bror på min mammas sida och mina föräldrar är gifta.

Rådgivarens svar

2022-01-17

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! 

Eftersom frågan gäller vad som kan hända om något händer dina föräldrar när ni gemensamt äger en fastighet kommer jag att gå igenom reglerna i Ärvdabalken (ÄB) och samäganderättslagen och avsluta med en rekommendation utifrån din situation.

Om något händer dina föräldrar

Om någon går bort fördelas dennes tillgångar enligt arvsordningen i ÄB om inget annat följer av testamente. Om personen är gift ärver som huvudregel den efterlevande maken allt enligt 3 kap 1 § ÄB.Om makarna har gemensamma barn ärver den efterlevande maken med s.k. fri förfoganderätt. När efterlevande make går bort får barnen ut arvet efter båda föräldrarna.

Om maken som går bort har barn sedan tidigare, s.k. särkullbarn, får de ut sin arvslott direkt. Särkullbarn ärver bara sin förälder och inte förälderns make/maka. Särkullbarn kan dock välja att avstå sitt arv tills den efterlevande maken går bort enligt 3 kap 9 § ÄB.

Testamente

Om någon vill fördela sina tillgångar på annat sätt kan man upprätta ett testamente. Barn har dock alltid rätt till sin laglott, det vill säga halva arvslotten. Denna del kan inte testamenteras bort. Formkrav för testamente finns i 10 kap 1 § ÄB. Testamentet ska upprättas skriftligt och skrivas under av parterna och två vittnen. Kraven måste uppfyllas för att testamentet ska vara giltigt, därför kan det vara bra att ta hjälp av en jurist. Familjens Jurist erbjuder hjälp med att upprätta och förvara testamente, här hittar du information om tjänsten.

Din situation

Jag tolkar det som att din bror är särkullbarn. Eftersom särkullbarn får ut sin arvslott direkt när föräldern går bort är det möjligt att han ärver en andel i fastigheten (som motsvarar värdet av hans arvslott) om det inte finns andra tillgångar som kan täcka arvslotten.

När flera personer tillsammans äger en fastighet blir Samäganderättslagen tillämplig. Om din bror ärver en andel i fastigheten gäller dessa regler även honom. Som huvudregel krävs samtliga delägares samtyckte för alla åtgärder som rör fastigheten, inklusive försäljning. En delägare kan dock ansöka om tvångsförsäljning även om övriga delägare inte vill sälja enligt 6 § samäganderättslagen. Denna möjlighet kan avtalas bort genom ett samäganderättsavtal.

Rekommendation

Om tanken inte är att din bror ska bli delägare i fastigheten kan dina föräldrar upprätta ett testamente som anger att deras andel i fastigheten ska tillfalla dig vid deras bortgång. Detta förutsätter dock att det i övrigt finns tillräckliga tillgångar för att täcka åtminstone din brors laglott, som inte kan testamenteras bort.

För att hitta den bästa lösningen för er och få hjälp med att upprätta ett testamente kan ni boka tid med en av våra duktiga jurister här på Familjens Jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.