En styrelse i en samfällighetsförening har den 14 juni kallat till en extra stämma den 28 juni för att besluta om att bygga om ett garage för 2 miljoner kronor. Styrelsen har inte i förväg angivit något datum för när motioner till den extra stämman ska vara inlämnade. I kallelsen saknas den stadgeenliga punkten "motioner från medlemmar". En medlem har lämnat in en motion till styrelsen den 15 juni och påpekat att punkten "motioner från medlemmar" saknas i dagordningen. Kan styrelsen vägra att behandla och ta upp motionen på extra stämman med motiveringen att den inte lämnats in i tid?
Inledning
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om motion till extrastämma i en samfällighetsförening och hur kallelse till denna får gå till. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i lagen om förvaltning av samfälligheter, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Lagen om förvaltning av samfälligheter redogör för hur samfälligheter ska förvaltas. Enligt 28 § ska samfällighetsförening ha stadgar och dessa ska bl.a. innehålla hur ofta en föreningsstämma ska hållas, på vilket sätt kallelse ska ske samt den tid före sammanträde då kallelseåtgärd senast ska vidtas. Hur stadgarna är utformade är därmed av väsentlig vikt för hur olika procedurer ska och får ske inom samfälligheten.
Föreningsstämman är samfällighetens beslutande organ och det är av väsentlig vikt att kallelsen är korrekt och innehåller det som ska behandlas. Detta för att medlemmarna ska kunna förbereda sig och veta vilka beslut som kan komma att fattas.
Vidare framgår det av 47 § att om styrelse underlåter att kalla till stämma enligt stadgarnas föreskrifter eller lag kan länsstyrelsen på anmälan av medlem utlysa föreningsstämma. Har lagens eller stadgarnas föreskrifter åsidosatts vid kallelse torde beslut som fattas på stämman anses som icke tillkomna i behörig ordning.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Eftersom jag inte vet hur just din samfällighets stadgar ser ut är det svårt att veta vad som gäller. Av Lantmäteriets normalstadgar framgår det däremot bl.a. av § 16 att motioner från medlemmar ska behandlas under extrastämman och under § 15 framgår det vilken månad motioner från medlemmar ska vara styrelsen senast tillhanda för att behandlas på ordinarie stämma. Jag skulle också se till styrelsens beslutsförhet där det kan förekomma formuleringar som "Styrelsen är beslutsför när kallelse har skett i behörig ordning" och "Ett ärende som inte har stått i kallelsen får avgöras om minst två tredjedelar av styrelseledamöterna är närvarande och överens om beslutet". Dessa formuleringar är exempel från Lantmäteriets mall på normalstadgar, betrakta de därmed inte som att samma gäller i din samfällighetsförening.
I och med att det är en extrastämma och tiden mellan kallelsen och sammanträdet är tämligen kort kan det också vara så att ni fått en kallelse till extrastämman, alltså inte ett förslag till kallelse där ni kan skicka in förslag till punkter på kallelsen. Om det just är en kallelse får inget annat än det som framgår av kallelsen behandlas p.g.a. vikten av att medlemmarna ska känna sig trygga med att det som står i kallelsen ska behandlas, ingen annan överraskning.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga gällde om motioner till en extrastämma och hur kallelse får ske och min rekommendation till dig blir därför att se till din samfällighetsförenings stadgar och se vad som står där. Utifrån det bör du få ett svar på din fråga, och möjligtvis kan du invända mot styrelsen på något sätt.
Med det hoppas jag att du fått svar på din fråga! Tveka inte att höra av dig igen till oss hos Fråga Juristen om du har fler frågor eller kontakta en av våra kunniga jurister på Familjens Jurist för vidare rådgivning.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.