Är det förenligt med samfällighets-och anläggningslagarna att fördela avgiften lika för alla i en vägsamfällighet? I vår samfällighet har avgiften alltid fördelats enligt andelstalen (som ej är fullständigt redovisade hos Lantmäteriet) men nu har stämman bestämt att alla ska betala samma avgift. Vår väg är ca 5 km och nyttjas av både heltids- och fritidsboende. Min egen fastighet nyttjar endast 200 m av vägen och vår avgift har hittills varit ca 100 kr/år. Efter det nya beslutet blir den 650 kr/år.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om samfälligheter. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i lagen om förvaltning av samfälligheter (SFL) och anläggningslagen (AL), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Lagen om förvaltning av samfälligheter redogör för hur samfälligheter ska förvaltas. Enligt 28 § SFL ska samfällighetsförening ha stadgar och dessa ska bl.a. innehålla hur ofta en föreningsstämma ska hållas, på vilket sätt kallelse ska ske samt den tid före sammanträde då kallelseåtgärd senast ska vidtas. Hur stadgarna är utformade är därmed av väsentlig vikt för hur olika procedurer ska och får ske inom samfälligheten.
Om inte medelsbehovet för samfällighetsföreningen täcks på annat sätt ska bidrag i pengar uttaxeras av medlemmarna (40 § SFL), för samfällighetens drift och underhåll. Detta bygger i sig på 15 § AL. Om inget annat föreskrivs i stadgarna uttaxeras bidragen från medlemmarna genom att styrelsen upprättar och på föreningsstämma framlägger debiteringslängden (42 § SFL). Debiteringslängden anger det belopp som uttaxeras, vad varje medlem har för belopp och när betalning ska ske. Beloppsgrunden bestäms vidare av utgifts- och inkomststaten (budgeten) som upprättas av styrelsen och godkänns sedan av föreningsstämman. Fördelningen av beloppet grundas i sin tur på det andelstal som delägarfastigheten har i samfälligheten. I stadgarna kan det dock, som tidigare nämnts, föreskrivas att uttaxering kan ske på annat sätt än upprättande av debiteringslängd. Om styrelsen, utan stöd i stadgarna, har beslutat om uttaxering, så har du ingen skyldighet att betala avgiften. Detta framgår av rättsfallet NJA 1989 s. 87.
Om medlem anser att uttaxering inte överensstämmer med SFL, stadgarna eller föreningsstämmobeslutet, kan medlemmen väcka talan mot föreningen hos miljö- och marknadsdomstolen inom fyra veckor från den dag då debiteringslängden framlades på föreningsstämman (46 § SFL).
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Som du hör ovan är utgångspunkten att uttaxeringen (avgiften) bestäms utifrån andelstalen, om inte annat framgår av föreningen stadgar. Därför är det av vikt att se vad stadgan säger. Om inget framgår gäller det som står i lagen. Debiteringslängden godkänns vidare på föreningsstämman, varför det i sådana fall är där man får uttrycka sitt missnöje över den, annars röstas den igenom och blir gällande.
Jag reagerar dock särskilt på att Lantmäteriet inte fullständigt redovisat andelstalen. En väldigt relevant fråga är varför de inte är fullständigt redovisade, då det om uttaxeringen baseras på debiteringslängden alltid ska utgå från Lantmäteriets fastställda andelstal. Du borde kunna klandra detta enligt 53 § SFL.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om det är förenligt med lagen att delägarna i samfällighetsföreningen att alla betalar lika, och i grund och botten ska det grundas på andelstalet. Däremot kan det framgå annat genom stadgarna, och då måste också stadgeändringen beslutats i behörig ordning på föreningsstämman. Därför är det av vikt att delta vid föreningsstämman om sådana frågor ska beslutas om. I värsta fall kan du väcka talan enligt 46 § SFL. Debiteringslängden godkänns också på föreningsstämman, varför det är där missnöje mot den får framföras.
I övrigt kan jag säga att det inte framgår mycket om din fråga när jag undersöker vidare, varför jag råder dig att tala med föreningen och ifrågasätta om det stämmer. Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.