Jag har köpt en bostadsrätt och vill ändra planlösningen genom att byta plats på kök och sovalkov. Det är inget problem kopplat till VVS i denna fråga, däremot har styrelsen nekat detta med argument att det kommer påverka ljudnivån, då en förändrad planlösning enligt stadgarna inte får medföra olägenhet för en annan medlem. Om jag flyttar på köket så hamnar köket vägg i vägg med grannens sovalkov, samt under grannens sovalkov. Alla stammar kommer vara intakta och vi gör inga ändringar som påverkar ljudnivån i lägenheten. Har styrelsen rätt att neka ombyggnad på grund av denna anledning?
Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.
Regler om bostadsrätter finns i Bostadsrättslagen (BRL) och bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter regleras i 7 kap.
Bostadsrättshavaren får inte göra ingrepp i bärande konstruktion, ändra befintliga ledningar eller göra annan väsentlig förändring utan styrelsens tillstånd enligt 7 kap 7 § BRL. Åtgärder som innebär väsentlig förändring kan till exempel vara ändring av planlösning eller flytt av kök. För att styrelsen ska få vägra tillstånd för en sådan åtgärd krävs att åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen.
Enligt 7 kap 9 § BRL ansvarar bostadsrättshavaren för att de boende i omgivningen inte utsätts för störningar som försämrar deras bostadsmiljö på sätt som de inte ska behöva tåla eller som kan vara skadliga för hälsan. Bostadsrättshavaren ska även följa de ordningsregler som föreningen meddelat.
Utifrån bestämmelserna ovan har styrelsen alltså möjlighet att vägra tillstånd för en ändring av planlösningen som kan medföra störningar för andra medlemmar i föreningen. Däremot krävs relativt starka skäl för att få vägra tillstånd. Det är möjligt att motverkande av störningar och olägenheter för grannarna kan vara ett sådant starkt skäl. I ditt fall bör dock styrelsen kunna förklara på vilket sätt din planerade flytt av köket orsakar så pass påtagliga störningar att det ger skäl att vägra tillstånd.
I första hand kan du höra av dig till styrelsen och be dem förklara på vilket sätt de kommit fram till sin slutsats. Om ni inte kan komma överens kan du vända dig till Bostadsrättsnämnden som gör opartiska bedömningar i bostadsrättsfrågor, deras bedömningar är dock inte juridiskt bindande. Om du vill göra en rättslig prövning finns mer information på Hyresnämndens hemsida. Du kan även boka tid med en jurist hos Familjens jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.